REVIEW

ATENŢIE, şoferi! Când ştii că trebuie să schimbi plăcuţele şi discurile de frână, pentru a evita accidentele

basarom.ro

Se aud scrâşnete atunci când vrei să opreşti? Pedala de frână este mai jos decât normal şi simţi o vibraţie când vrei să reduci viteza, iar pe roţi găseşti praf negru? E clar. Trebuie să faci urgent o vizită la mecanic, pentru că e timpul să-ţi schimbi plăcuţele sau chiar şi discurile de frână.

Plăcuţele de frână se schimbă între 15.000 şi 20.000 de kilometri parcurşi, iar discurile după 40.000 sau chiar 50.000 de kilometri. Asta în teorie, căci în practică, plăcuţele se uzează mult mai repede din cauza unui trafic haotic şi starea precară a drumurilor.

CITEȘTE ȘI: Parerea specialistilor: Spune-mi ce masina ai ca sa-ti spun ce personalitate ai – STUDIU

„Şi e bine de reţinut că la două-trei schimburi de plăcuţe se înlocuiesc şi discurile”, explică Adrian Pop, inginer mecanic auto, potrivit adevarul.ro. Uzura plăcuţelor de frână se vede uşor în cazul maşinilor cu jante de aliaj, fără să fie necesară demontarea roţii. În cazul celor cu jante de tablă, ori trebuie ca maşina să fie urcată pe o rampă ori scoasă roata.

„Plăcuţele nu trebuie să ajungă niciodată la o uzură mai mare de 3 mm”, mai spune Pop. În cazul discurilor, uzura se poate verifica trecând cu degetul peste suprafata de frecare înspre margini. Daca se simte o diferenţă de nivel sau striaţii, discurile trebuie înlocuite.

Există şi câteva reguli de care trebuie să ţii cont când te duci la service

„Nu se montează niciodată plăcuţe noi pe un disc cu şanţuri sau uzat, pentru că frecarea nu se va face uniform. Regula se aplică şi invers. Adică nu se montează niciodată discuri noi pe plăcuţe de frână vechi, pentru că acestea îl vor deforma. Atât plăcuţele, cât şi discurile se înlocuiesc în set, nu câte unul şi niciodată nu se schimbă cu piese cumpărate la mâna a doua ori de calitate îndoielnică, pentru că se vor uza mai repede”, zice mecanicul.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE, au crescut amenzile! Lista obiectelor pe care trebuie să le ai tot timpul în mașină

Pop recomandă ca, pentru mai multă siguranţă, atunci când schimbaţi cauciucurile pentru perioada de vara / iarnă să cereţi mecanicului să verifice şi starea plăcuţelor. „În funcţie de grosimea şi starea plăcuţelor de frână, acesta vă poate sugera să le înlocuiţi dacă este cazul”, a mai precizat specialistul.

Comentarii: