SANATATE

Atenție: Tulburarea care, netratată, poate duce la AVC, infarct și alte complicații grave

nbcnews.com

Atenție, acest „mic” detaliu poate duce la AVC, infarct, alte boli și complicații grave, deces. Nu prea i se dă importanță, dar este un semnal de alarmă puternic.

Viteza în care trăim, grijile cotidiene și problemele ce par tot mai de nerezolvat ne dau mari bătăi de cap și ne provoacă insomnii.

Iar insomnia nu este ceva căreia să-i acordăm prea multă importanță, nu-i așa…? Din păcate, este extrem de des întâlnită și este o problemă serioasă de sănătate ce duce la complicații incredibile!

Lipsa de somn ne slăbește, ne face sensibili la orice și, pe fondul unui organism obosit și vulnerabil, încep să apară problemele.

Dar atuncî când insomnia are alte cauze și putem ajunge la daune majore pentru sănătatea fizică și psihică, este bine să o tratăm la modul serios, recomandă doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Piele uscată și mâncărime împreună cu insomnie: Când e vorba despre probleme la rinichi

Din insomnie putem să o dăm în anxietate, depresie, stări de agitație, nervozitate, ineficiență la locul de muncă, apatie iar lista poate continua.

Tulburarea de somn

Perioadele stresante, grijile pot provoca pentru o perioada scurta de timp tulburari de somn, majoritatea pacientilor revenind la un somn normal dupa aceste episoade.

Sunt si pacienti care, daca dezvolta aceste episoade de insomnie pentru cel putin trei nopti pe saptamana timp de cel putin trei luni de zile, inseamna ca au ajuns la o cronicizare a acestor tulburari de somn.

Comun celor doua forme este somnolenta diurna, tulburarile de atentie, memorie si concentrare, lipsa energiei pana la dezvoltarea anxietatii, depresiei sau a altor forme de deteriorare cognitiva.

Studiile au demonstrat totodata, si existenta unei corelatii intre insomnie si aparitia bolilor cardiovasculare conform unor studii realizate pe esantioane mari pe populatie fara istoric de afectare cardiaca la inceputul studiului si inainte de aparitia insomniei.

Cauzele insomniei sunt multiple.

Poate fi vorba despre o afectare la nivel psihic, fie somatic sau ambele, dar si datorate anumitor factori externi.

Gandurile, mintea hiperactiva, tulburarile din sfera psihica (anxietate, depresie, tulburare bipolara) duc la degenerarea in timp a somnului fiziologic.

CITEȘTE ȘI: Antidepresivul natural: Planta folosită din timpuri străvechi ca remediu pentru depresie, oboseală și insomnie

Femeile, mai predispuse

Dereglarile hormonale, schimbarile aparute in sarcina, menstruatie sau la menopauza, afectiunile medicale (cardiace, pulmonare, digestive) sunt factori de natura somatica despre care se stie ca pot genera si insomnie.

De asemenea, mediul in care se doarme, zgomotele de fundal, factorul termic, lumina prea puternica, radiatiile emise de diverse surse (telefon, computer, televizor) pot afecta nivelul de melatonina – hormonul responsabil de reglarea somnului.

Comentarii: