SANATATE

Avertisment al medicilor: Cele două cauze majore care duc la diabet

Foto: Pinterest.com

În România, în anul 2014, 8, 5% din adulții cu vârste >18 ani aveau diabet. În anul 2015, diabetul a fost cauza directă pentru 1,6 milioane decese, iar în anul 2012 hiperglicemia a fost cauza pentru alte 2,2 milioane decese.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina ( sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie.

Dr. Dan Cheţa, de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. Dr. N. Paulescu” explică motivele pentru care facem diabet.

CITEȘTE ȘI: Risc de diabet: Vitamina care reglează glicemia NU trebuie să îți lipsească din corp

Moștenirea genetică

„În principiu, diabetul zaharat are două mari tipuri de cauze: cele genetice, moștenim de la părinți anumite predispoziții, nu este neapărat să facem și boala , și pe acest fond se adaugă cauzele de mediu. Printre factorii de mediu se numără stilul de viață negativ al omului modern. Felul în care trăim astăzi determină ca predispoziția să fie împinsă înainte, în loc să fie oprită.

Pe de o parte moștenim, iar pe de altă parte ajutăm și noi prin felul în care trăim. În primul rând este vorba de alimentația nesănătoasă. Mâncăm mai mult decât trebuie în condițiile actuale și adeseori consumăm alimente dăunătoare”, explică prof. dr. Dan Cheţa, de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”, potrivit doctorulzilei.ro

CITEȘTE ȘI: Medicii trag un semnal de ALARMĂ: Afecţiunea banală care, netratată, poate duce la diabet, demenţă şi alte boli cronice

Sedentarismul

Sedentarismul este al doilea factor după alimentație. Stresul, fumatul, noxele de toate felurile, excesul de medicamente, dereglările psihologice, toate acestea influențează modul de viață al omului contemporan mai explică dr. Cheța.

Comentarii: