SANATATE

Risc de diabet: Vitamina care reglează glicemia NU trebuie să îți lipsească din corp

Foto: Pinterest.com

Vitamina care contribuie la valoarea glicemiei postprandiale. Ea poate influența indexul glicemic al alimentului sau al unei mese.

Ultimele studii în domeniu asociază deficitul de vitamina D cu riscul pentru diabetul zaharat. Ceea ce se știa până acum este că lipsa de vitamina D este în strânsă legătură de riscul de sindrom metabolic. Acesta fiind de fapt, un real factor favorizant al bolilor cardiovasculare.

Medicii susțin că vitamina D este foarte importantă în producția de insulină

Dar mai ales pentru o ameliorare a sensibilității la insulină.

Pe de altă parte cercetătorii susțin că unul dintre rolurile benefice ale vitaminei D este și acela al prevenției distrugerii celulelor pancreatice secretante de insulină. Mai mult, aceasta poate ameliora toleranța față de transplantul de celule beta pancreatice, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la crizele de hipoglicemie: De ce pot să apară şi la persoanele care nu au diabet

De exemplu, un studiu efectuat în Statele Unite arată ca o concentrație scăzută de vitamina D în sânge se corelează cu o incidență scăzută a diabetului zaharat.

Unul din autorii studiului, dr. Cedric F Garland, profesor la Facultatea de Medicina UC San Diego susține că „este însă nevoie de mai multe cercetări pentru a spune cu certitudine dacă prezența crescută a acestei vitamine în sânge poate preveni diabetul zaharat de tip 2 sau prediabetul”.

Cu toate acestea, astăzi este cunoscut faptul că vitamina D este implicată în dezvoltarea diabetului de tip 1

Explicația constă în rolul ei în modularea sistemului imun. Diabetul zaharat tip 1 este o boală autoimună, iar vitamina D poate fi considerată un imunosupresiv. Cu alte cuvinte, ea reduce activitatea sistemului imun. De aceea, la ora actuală, se crede că vitamina D poate ajuta în prevenția diabetului tip 1. Acesta poate să scadă activarea sistemului imun care începe să distrugă propriile celule beta pancreatice secretoare de insulină.

CITEȘTE ȘI: Mineralul esenţial pentru organism: Împiedică formarea pietrelor la rinichi! În ce alimente se găseşte

Medicii atrag atenția că oricât am vrea nu putea să ne asigurăm doza necesară de vitamina D numai din alimente. De aceea, este necesară suplimentarea ei, evident în urma analizelor de sânge și la recomandarea medicului. De asemenea, diabetologii susțin că această vitamină contribuie la valoarea glicemiei postprandiale. Mai exact, ea poate influența indexul glicemic al alimentlui sau al unei mese.

Comentarii: