SANATATE

Avertismentul medicilor: Legătura dintre infecţiile urinare şi cancer

Foto: Pinterest.com

Infecţiile urinare frecvente ar putea masca simptome ale cancerului renal sau de vezică urinară, au avertizat cercetători de la Universitatea Cambridge.

Lucrarea prezentată la Conferinţa pentru diagnosticul precoce al cancerului de la Birmingham a analizat datele din 24 de studii referitoare la peste 100.000 de persoane din opt ţări dezvoltate, potrivit agerpres.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce spune CULOAREA urinei despre starea ta de sănătate

Studiul a constatat că până la două treimi dintre persoanele care au prezentat sânge în urină – un simptom al ITU şi un posibil semn de cancer – nu au mai făcut niciun examen suplimentar în următoarele şase luni de la prima lor vizită la un medic.

Cercetătorii au descoperit că infecţiile urinare repetate au fost asociate cu o „întârziere a diagnosticului” în depistarea cancerului, iar femeile au mai multe şanse să primească acest diagnostic cu întârziere faţă de bărbaţi.

Infecţiile urinare, a doua cea mai comună afecţiune

Medicul Yin Zhou, coordonatorul studiului, a declarat: „Detectarea timpurie a cancerului este vitală pentru a le oferi pacienţilor cele mai bune opţiuni de tratament şi pentru a le spori şansele de supravieţuire”.

„Acest studiu este un pas important pentru îmbunătăţirea modului nostru de a înţelege de ce unele persoane sunt diagnosticate mai târziu decât altele”, a mai spus el. „Cu toate ca infecţiile urinare sunt a doua cea mai comună afecţiune pentru care medicii prescriu antibiotice, la unele persoane, simptomele unei ITU pot masca simptome ale cancerului de vezică urinară sau de rinichi”, a afirmat medicul Yin Zhou.

CITEȘTE ȘI: Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ascunde un pericol. NU o lăsa netratată!

„Numai un număr mic de pacienţi cu simptome persistente şi recurente de infecţii urinare vor dezvolta cancer, dar este important să îi depistăm”, a subliniat el.

Mai mult de 10.500 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer renal în Anglia, în timp ce aproximativ 8.500 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de vezică urinară. Dintre aceştia, circa 3.400 sunt diagnosticaţi cu cancer renal în stadiu avansat şi 1.800 cu cancer de vezică în stadiu avansat, ceea ce reduce şansele de supravieţuire.

Comentarii: