NUTRITIE SANATATE

Sănătatea dinţilor, influenţată de ce mâncăm. Ce alimente ajută dantura

paulcaputodds.com

Bacteriile din cavitatea bucală transformă zahărul din alimente în acizi care atacă smalţul dentar. Astfel, apar cariile.

Un măr pe zi ţine şi medicul dentist departe. Dacă mai adăugăm şi perele şi legumele avem toate şansele ca dinţii să fie foarte sănătoşi. Acestea au un conţinut ridicat de apă care diminunează efectul zaharurilor pe care le conţine saliva.

Un aspect important este acela că alimentele acide – citricele şi roşiile – trebuie consumate ca parte a unei mese mari – prânz, cină – pentru a reduce acidul.

Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al Clinicii Dr. Melnic oferă câteva sfaturi în materie de alimentaţie care ajută la păstrarea sănătăţii dentare.

CITEȘTE ȘI: Îţi distrugi singur dantura! Şapte greşeli în timpul spălatului pe dinţi

Alimente care menţin sănătatea dinţilor

1. Alimente ce conţin minerale esenţiale

Acestea ajută la menţinerea smalţului sănătos al dinţilor. Deoarece acizii şi zahărul din alimente pot distruge smalţul, acest lucru trebuie compensat cu mâncăruri ce conţin fosfor şi calciu, care contribuie la remineralizarea dinţilor, potrivit adevarul.ro.

Iaurtul, laptele, brânza sunt alimente bogate în calciu. Brânza conţine şi cazeină, o proteină importantă care consolidează smalţul dinţilor. Alimentele bogate în fosfor sunt carnea, peştele şi brânza tofu. Aceste minerale pot fi regăsite şi în surse vegetale: varza, spanacul, broccoli.

2. Alimente bogate în vitamine

Organismul are nevoie de vitamina D ca să absoarbă calciul, care, în schimb, întăreşte dinţii şi îi menţine sănătoşi. Cea mai importantă sursă de vitamina D este expunerea la soare, însă o puteţi lua şi din alimente: ciuperci, gălbenuşul de ou, peştele gras.

3. Alimente bogate în apă

Alimentele cu un conţinut mare de apă au un rol important în stimularea fluxului de salivă şi, implicit, sunt bune pentru sănătatea orală.

4. Evită consumul de acizi

Acizii sunt principala cauză a eroziunii smalţului dinţilor şi a apariţiei cariilor dentare. De regulă, alimentele care pătează dinţii sunt acide – vinul roşu, lămâile, portocalele, cafeaua.

5. Uleiul de susan

Seminţele de susan ajută la remineralizarea smalţului dinţilor şi sunt bogate în calciu. Uleiul de susan este la fel de eficient precum clorhexidina – substanţa din apa de gură, având efecte de reducere a problemelor gingivale şi a bacteriilor din cavitatea bucală.

CITEȘTE ȘI: De ce NU trebuie aruncaţi dinţii de lapte. Sănătatea copiilor poate depinde de ei

Alimentele nerecomandate

Alimentele nerecomandate sunt bomboanele, prăjiturile, chipsurile, cartofii prăjiţi, bananele, stafidele şi fructele uscate. Acestea conţin cantităţi mari de zahăr şi se pot lipi de dinţi, ceea ce dă posibilitatea bacteriilor de a se dezvolta pe smalţul dinţilor şi implicit, acest lucru duce la apariţia cariilor.

În ceea ce priveşte consumul de lichide, sunt indicate următoarele: laptele, ceaiul neîndulcit şi apa.

Sfaturi importante pentru îngrijirea dinţilor

Utilizaţi o pastă de dinţi ce conţine fluor

Utilizaţi apa de gură zilnic

Utilizaţi aţa dentară cel puţin o dată pe zi

Periaţi dinţii regulat, de preferat după fiecare masă

Vizitaţi periodic medicul dentist pentru controale, o dată la 6 luni

CITEȘTE ȘI: De ce SCRÂȘNISM din dinți. Cauze și tratament

Consumaţi alimente care au un conţinut redus de zahăr şi amidon

Comentarii: