SANATATE

De ce SCRÂȘNISM din dinți. Cauze și tratament

Foto: Pinterest.com

Bruxismul este o parafuncție a aparatului masticator caracterizată prin scrâșnirea, frecarea sau încleștarea dinților, în timpul nopții sau în timpul zilei. Aceasta provoacă disconfort, durere și distruge dentiția. De aceea, este important să cunoști cum poate fi prevenit și tratat.

Cum îți poți da seama că ai bruxism?

”Dacă vorbim despre bruxismul care apare în timpul somnului, există un prim semn. Pacienta se trezește dimineața cu o durere la nivelul articulațiilor, numită ATM – articulația temporo-mandibulară, are fața obosită, iar trăsăturile par mai înăsprite ca de obicei. În plus, simte o foarte mare greutate când deschide gura. Acestea sunt principale semne care apar”, spune Dr. Jona Yousif , doctor în estetică facială și dentară.

CITEȘTE ȘI: Un miracol alimentar! Adevărul despre UNTURĂ pe care NU îl spune nimeni

Deseori, partenerul de viață poate fi cel care depistează bruxismul, deoarece aude cum persoana scrâșnește dinții în timpul nopții, sunetul fiind unul puternic. De aceea, în multe cupluri această problemă poate crea reale conflicte. Un alt semn, dar de care îți poți da seama în timp, spre deosebire de celelalte, este micșorarea dimensiunii dinților și eroziunea smalțului.

De ce este periculos?

”Este periculos din cauza motivelor menționate anterior, dar și pentru că strică mușcătura. Bruxismul nu apare la un dinte, ci la întreaga dantură, consecința fiind dinții tociți. În cazurile grave, medicul dentist este obligat să scoată nervii dentari, deoarece pacientul se trezește și cu o durere acută, ca apoi să îmbrace dinții, pentru a-și recăpăta forma inițială”, adaugă medicul.

Foto: Pinterest.com

Cum trebuie procedat când pacientul află care are bruxism?

”La început, putem să rezolvăm totul cu ajutorul gutierelor, realizate special, din plastic dur, pe care pacientul le poartă pe timpul nopții pe o singură arcadă, cea superioară sau cea inferioară. Deoarece gutiera este realizată dintr-un plastic gros, rămâne o distanță între partea de sus și partea de joc și atunci când pacientul închide gura. El nu mai pune presiune pe dinți, iar mușchiul se mai relaxează și nu mai ajunge la contracție maximă. Sunt însă și pacienți care nu suportă gutierele, încât trebuie găsite alte formule de tratament.”, precizează Dr. Jona Yousif.

Poate dispărea în timp?

”Din păcate nu dispare, mai ales dacă persoana duce un stil de viață stresant. Bruxismul este legat foarte mult și de stilul de viață, iar noi, ca medici, recomandăm pacienților să nu aibă un stil de viață agitat și stresant, deși în zilele noastre este destul de dificil să faci acest lucru. Bruxismul apare de la cei tineri până la adulți, de exemplu în perioada examenelor sau în urma unor întâmplări nefericite”, spune medicul.

Care sunt metodele de tratament?

Există două metode: una clasică și una mai neconvențională, care se pretează în stadiile avansate.

CITEȘTE ȘI: CUM ne motivăm să facem sport? TRUCURILE care chiar funcționează!

Cea clasică se referă la folosirea gutierelor care ne ajută să ținem pe loc bruxismul pe timpul nopții, să nu devină foarte grav și să nu ne trezim cu dureri la nivel facial. Însă atunci când ne confruntăm cu un stadiu avansat pacienții pot sparge chiar și gutierele, căci musculatura mușchilor masetari este foarte puternică. Este uluitor, dar noi putem susține cu dinții o greutate de 40 de kilograme!

Foto: Pinterest.com

Dacă refacem dantura, trebuie să eliminăm și cauza. Totodată, odată refăcută, aceasta trebuie și protejată ca dinții să nu aibă din nou de suferit.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de ştiinţă ‘dau totul peste cap’: Chimioterapia răspândeşte cancerul în corp

Cea de-a doua metodă, foarte eficientă, este injectarea în doze foarte mici cu botox care permite relaxarea mușchiului maseter prin blocarea sa. Rezultatul apare după 4-5 zile și se menține pe o perioadă de minimum 3-4 luni. Nu se modifică nimic în ceea ce privește masticația sau vorbirea, ci dimpotrivă, aduce un plus aspectului feței, făcând-o să pară mai relaxată și, în plus, previne apariția durerilor la nivelul articulațiilor.

Prin urmare, deși multe persoane în tratează ”cu indiferență”, bruxismul este foarte periculos și dureros, atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei, agravându-se dacă nu se ia nicio măsură, de aceea trebuie tratat cu seriozitate. Poate să distrugă zâmbetul, afectează funcția masticatorie, fonația și deglutiția. Ce mai trebuie reținut este faptul că gutierele ne ajută doar să nu mai scrâșnim dinții pe timpul nopții, însă nu și să avem un aspect relaxat al feței.

De aceea, metodele de tratament pot fi combinate, de la caz la caz, în funcție de pacient. Iar dacă ne dorim un zâmbet frumos, trebuie să venim periodic la un consult de specialitate, ci nu doar atunci când avem o problemă.

Comentarii: