SANATATE

Oamenii de ştiinţă ‘dau totul peste cap’: Chimioterapia răspândeşte cancerul în corp

Foto: Pinterest.com

Chimioterapia ar putea permite cancerului să se răspândească în corp şi de asemenea ar putea declanşa tumori mult mai agresive, sugerează un nou studiu citat joi de presa internațională.

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a studiat impactul medicamentelor asupra pacientelor diagnosticate cu cancer de sân şi a descoperit că acestea sporesc posibilitatea ca celulele tumorale să migreze în alte zone ale corpului unde sunt aproape întotdeauna letale.

Circa 55.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân în Marea Britanie în fiecare an, iar 11.000 urmează să îşi piardă viaţa din această cauză, notează sursa citată.

Cum poți slăbi, în funcție de zodie

Marele secret al produselor cosmetice: Află când expiră acestea cu adevărat

Soluţia ingenioasă care te scapă de mâncatul excesiv
Multor paciente le este administrată chimioterapia înainte de intervenţia chirurgicală, însă noua cercetare sugerează că, deşi aceasta reduce tumorile pe termen scurt, ea ar putea totodată declanşa răspândirea celulelor canceroase în corp. Se crede că medicaţia toxică declanşează un mecanism de reparare al corpului care în cele din urmă stimulează tumorile să devină din nou mai puternice. În plus, acesta sporeşte numărul de „puncte de acces” pe vasele de sânge, fapt ce permite cancerului să se răspândească în organism.

Ce produse apicole trebuie să consumăm în funcție de sezon?

PERICOLELE existente în formarea obiceiurilor alimentare ale copiilor

Miturile super-alimentelor exotice

Doctor George Karagiannis de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” din cadrul Universităţii Yeshiva din New York a descoperit că numărul de ”puncte de acces” a crescut la 20 de paciente cărora le-au fost administrate două medicamente obişnuite în cadrul chimioterapiei. De asemenea, Karagiannis a observat că în cazul şoarecilor chimioterapia contra tumorilor mamare a înmulţit numărul de celule canceroase care circulau în corp şi în plămâni.

Cercetătorul recomandă ca pacientele să fie monitorizate în timpul chimioterapiei pentru a se verifica dacă celulele tumorale au început să circule în corp şi dacă au apărut ”puncte de acces”. ”O abordare ar fi aceea de se preleva o cantitate mică de ţesut tumoral după câteva doze de chimioterapie preoperatorie”, a precizat el.

„În cazul în care se observă că numărul markerilor a crescut, am recomanda întreruperea chimioterapiei şi efectuarea mai întâi a intervenţiei chirurgicale, urmată de chimioterapie postoperatorie”, a subliniat cercetătorul care a precizat că echipa sa efectuează în prezent studii clinice extinse. ”În cadrul acestui studiu nu am investigat decât diseminarea indusă de chimioterapie a celulelor tumorale în cancerul de sân. În prezent lucrăm şi la alte tipuri de cancer pentru a afla dacă se generează efecte similare”, a spus Karagiannis, conform Agerpres. Studiul a fost publicat în jurnalul ”Science Translational Medicine”.

Comentarii: