MOMS NUTRITIE SANATATE

PERICOLELE existente în formarea obiceiurilor alimentare ale copiilor

Foto: Instagram / Pinterest

Pe măsură ce cresc, copiii dobândesc cunoştinţe şi asimilează concepte. Primii ani de viaţă sunt ideali pentru a le oferi celor mici informaţii despre alimente şi pentru a promova obiceiuri alimentare sănătoase.

Educaţia alimentară trebui să fie făcută acasă de către părinţi, care trebuie să fie un model de urmat, şi prin furnizarea unei diete echilibrate şi variate. Integrarea într-o comunitate – grădiniță, școală, prieteni – își va pune și ea amprenta, de cele mai multe ori însă în sens contrar.

Iată câteva recomandări pentru îmbunătăţirea obiceiurilor alimentare ale copilului dumneavoastră:

Nu folosiţi mâncarea ca formă de dragoste. Atunci când alimentele sunt folosite pentru a recompensa şi pentru a arăta dragostea, copiii pot ajunge să le folosească pentru a se lupta cu stresul şi cu alte emoţii. Oferiţi-i îmbrăţişări, laude şi atenţie în loc de dulciuri.

Copiii vă urmează exemplul. Mâncaţi cât mai sănătos pentru a fi cel mai bun exemplu posibil pentru copiii dvs., învăţându-i astfel obiceiurile alimentare bune. Alegeţi mese bogate din punct de vedere nutriţional, mâncaţi la masă, nu în fotoliu, şi nu săriţi mesele.

CITEȘTE ȘI:  Gustări sănătoase de primăvară pentru copilul tău

Părinţii sunt cei care controlează ce intră în casă. Dvs. sunteţi cei care decideţi ce alimente cumpăraţi şi când să le serviţi. Chiar dacă, de multe ori, copiii pun presiune pentru a cumpăra alimente mai puţin nutritive, adulţii sunt cei responsabili în momentul cumpărării. În casă, copiii au acces doar la ceea ce este disponibil în dulap sau frigider.

Lăsaţi-i pe copii să aleagă ce vor să mănânce din opţiunile pe care le oferiţi. Este important ca părerea copilului să fie pusă în valoare. Planificaţi opţiunile disponibile pentru mesele de prânz şi de seară şi lăsaţi-i să aleagă ceea ce doresc în anumite ocazii.

Nu-i obligaţi să mănânce tot din farfurie. Permiteţi-le copiilor să se oprească din mâncat atunci când se simt sătui. Dacă trebuie să cureţe farfuria, nu vor mai putea răspunde semnalelor propriului organism, când acesta le transmite că sunt sătui.

Băuturile DIETETICE pot provoca atacuri vasculare, un nou avertisment al specialiștilor

Salata la pungă. O găsim peste tot, dar nu mulţi ştiu cât de PERICULOASĂ este!

Învăţaţi-i de mici. Preferinţele alimentare se dezvoltă de mici, de aceea copiilor trebuie să li se ofere varietate.

Gusturile încep să se formeze când încă sunt bebeluşi. E posibil să fie nevoie ca acelaşi aliment să fie introdus de mai multe ori, cu diferite ocazii, până să fie acceptat. Nu forţaţi copilul să-l mănânce, propuneţi-i să guste.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care afectează cel mai mult dantura copilului

Rescrieţi meniul pentru copii. Cine zice că ei vor să mănânce doar hot-dog, pizza, hamburgeri şi paste cu caşcaval? Când mâncaţi în oraş, lăsaţi-vă copiii să încerce noi feluri de mâncare şi s-ar putea chiar să fiţi surprinşi de dorinţa lor de a experimenta. Daţi-le puţin să guste şi din ce aţi comandat pentru dvs.

Eliminaţi băuturile bogate în zahăr. Băuturile răcoritoare şi alte băuturi îndulcite aduc un exces de calorii şi pot interfera cu o bună nutriţie. Apa şi laptele sunt cele mai bune băuturi pentru copii. Sucurile sunt bune atunci când sunt 100% fruct, dar nu sunt esenţiale dacă copilul mănâncă cantitatea zilnică recomandată de fructe. Atenţie la intoleranţe, dacă cel mic nu tolerează lactoza, daţi-i lapte fără lactoză.

Limitaţi-le dulciurile. Ocazional pot fi acceptabile, dar nu permiteţi ca desertul să fie motivul principal pentru care mănâncă celelalte feluri. Atunci când desertul este premiul pentru a mânca, copiii vor da, în mod firesc, valoare mai mare desertului. Încercaţi să vă menţineţi neutri în ceea ce priveşte alimentele.

WEEK-END/ Mic dejun funny

Cele mai cool OUTFIT-uri de WEEK-END!/ GALERIE FOTO

Știi ce trebuie să faci dacă te înțeapă o CĂPUȘĂ? / VIDEO

Daţi alimentelor mai puţin preferate de copiii dvs. o formă mai atractivă. Cea mai rea metodă de a vă convinge copiii să mănânce aceste alimente este să le oferiţi sistematic gătite şi prezentate într-o formă puţin atractivă. Încercaţi, de exemplu, să stropiţi legumele cu ulei de măsline.

Comentarii: