SANATATE

Te trezești obosit? Somnul odihnitor ține doar de ”programare”. TRUCURILE recomandate de specialiști

Foto: greatist.com

Somnul ne face pe toți mai fericiți, alerți, motivați și productivi… asta, pe lângă sentimentul acele atât de de plăcut să lenevești în pat. Dacă te bucuri de o sănătate de fier, atunci câteva informații în legătură cu ciclurile de somn te pot conduce la o relaxare completă.

Mai întâi, imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă mașina de spălat nu ar avea cicluri predefinite, și oprire automată, și ar trebui să ghicești când e momentul potrivit să o oprești din spălat. Dacă o oprești prea devreme, hainele sunt încă murdare, dacă o lași prea mult, și-ar termină primul ciclu și l-ar începe pe următorul și tot așa. Ar fi un dezastru – și exact asta se întâmplă cu somnul majorității oamenilor!

Perioadele de somn sunt ciclice

Fiecare ciclu durează între 90 și 110 minute. Se cheamă “ciclu” datorită diferitelor stadii prin care trec atât creierul, cât și corpul. Stadiile pot fi clasificate și divizate în multe feluri, dar cele două părți cel mai des întâlnite sunt REM și non-REM, notează brokensecrets.com.

Somnul non-REM, somnul adânc, profund, este mai lung în primele cicluri ale nopții după care se scurtează din ce în ce mai mult până la dimineață.

Descoperire uriaşă despre bere. Cine a produs-o prima dată şi ce ingrediente speciale avea

TRUCURI simple pentru a scăpa de INDIGESTIE

Mâncarea care te oboseşte! Vezi TOPUL alimentele care te lasă fără energie

Faza REM este exact opusul, iar în această fază REM de somn este cea în care apar și visele, ceea ce înseamnă că poți visa mai mult când te apropii de dimineață.

Majoritatea dintre noi se trezesc la aceeași oră în fiecare zi. Câteodată te simți odihnit, alteori că și cum ai dormit foarte puțin. Variația aceasta foarte mare este cauzată de trezitul în mijlocul unui ciclu de somn în loc de la sfârșitul lui.

Foto: Facebook.com

În timpul unui ciclu de somn adânc, corpul tău este temporar paralizat. Unii doctori și cercetători cred că acest lucru se întâmplă pentru ca mișcările din timpul viselor să fie evitate și persoana visătoare să nu se accidenteze în somn. Dacă te trezești în timpul fazei de paralizie, te vei simți amețit și somnoros. Din moment ce un ciclu de somn are o durată tipică de 90 de minute, somnul tău ar trebui să conțină un multiplu de 90 de minute.

Stresul întoarcerii din concediu? Metode care alungă nostalgia post-vacanță

Porți bijuterii de aur zilnic? Avertismentul Comisiei Europene asupra PERICOLULUI ascuns din acest metal

O NOUĂ modă în rândul tinerelor. Bărbații sunt disperați!

Somnul suficient este important pentru sănătate

Durata și numărul ciclurilor de care are nevoie un om variază de la persoană la persoană. Vei ști că ai dormit suficient și mai ales cum trebuie, atunci când te vei trezi fără să te simți obosit sau când nu te mai simți disfuncțional din cauza lipsei de somn în timpul zilei.

În cadrul  testelor de laborator s-a arătat că privarea de somn reduce numărul celulelor albe din sânge, dăunând sistemului imunitar. Privarea de somn este strând legată și de alte probleme de sănătate: risc crescut de probleme cardiace, obezitate, diabet tip 2, probleme cu memoria, iritabilitate, încetinirea timpului de reacție și acuratețea acesteia.

Foto: Facebook.com

Pentru a calcula durata ciclurilor cum trebuie, o idee bună ar fi să folosești fie site-uri cum ar fi sleepti.me sau aplicații pentru smartphone cum ar fi Sleep Cycle (Iphone) sau Sleep (Android), Smart Alarm Clock, ElectricSleep (Android) care te vor trezi în momentul oportun somnului tău.

Cum să porți blugii pentru a părea mai SLABĂ

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

Aceste aplicații îți vor da o idee despre ciclurile tale de somn și te vor ajuta să ai o calitate mai bună a somnului.

Dormi cuminte și te vei simți cu minte !

Comentarii: