NUTRITIE SANATATE

Avertismentul medicului: Alimentele care pot provoca gastrită

toiimg.com

Avertismentul medicului: Alimentele care pot provoca gastrită. Calitatea alimentației afectează în mod direct sănătatea în general, mai ales starea tractului gastrointestinal. În special, consumul anumitor alimente poate contribui la dezvoltarea gastritei , avertizează gastroenterologul rus Dr. Patemat Shamaeva.

Avertismentul medicului: Alimentele care provoacă gastrită

Printre produsele care provoacă dezvoltarea bolii menționate și a altor afecțiuni gastrointestinale, expertul include:

  • băuturi energizante și carbogazoase, precum și limonade;
  • produse semipreparate din carne;
  • sosuri gata preparate;
  • produse bogate în zahăr și îndulcitori;
  • alimente prăjite în ulei și alimente bogate în calorii;
  • fast-food;
  • condimente care irită mucoasa stomacului.

CITEȘTE ȘI: Ce este gastrita și cum poate ea fi tratată?

„În cazul unui consum frecvent, aceste produse pot deteriora mucoasa gastrică și pot provoca apariția gastritei din cauza perturbării mecanismelor celulare de reparare a mucoasei”, avertizează gastroenterologul.

În plus, potrivit acesteia, utilizarea pe termen lung sau frecventă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, precum și obiceiurile proaste – fumatul, inclusiv țigările electronice, și consumul de alcool pot contribui la dezvoltarea bolii.

„Consumul de oțet de cidru de mere este extrem de popular. Este categoric contraindicat în bolile gastrointestinale, deoarece poate duce la exacerbarea acestora. Gastrita și ulcerul gastric se agravează cel mai des. În plus, un astfel de produs este contraindicat persoanelor cu aciditate crescută”, adaugă Dr. Shamaeva, comentând tendința din ce în ce mai populară de a bea băuturi acide.

„Desigur, este foarte dificil să excludem complet din dietă toate alimentele de mai sus. Dar este destul de posibil să se limiteze consumul lor. Amintiți-vă că este mai bine să preveniți orice boală, inclusiv gastrita, decât să o tratați mai târziu”, spune specialistul.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care refac mucoasa stomacului afectată de aciditate: Recomandate mai ales dacă ai gastrită sau ulcer

Principalul tratament al gastritei

Principalul tratament al gastritei cronice constă în menținerea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații adecvate.

Menținerea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate corespunzătoare constă în:

  • refuzul de a consuma băuturi alcoolice și băuturi puternic carbogazoase;
  • pierderea în greutate în cazul obezității;
  • renunțarea la fumat;
  • evitarea mâncării în cantități mari și la ore târzii.

„Dacă aceste metode nemedicinale de tratament nu oferă ușurare, se apelează la medicamente. Se recomandă începerea tratamentului la primele semne de inflamație la nivelul stomacului”, spune specialistul, potrivit actualno.com.

Comentarii: