SANATATE

Avertismentul medicului: Primele semne care îţi arată că ai pietre la fiere

Dureri abdominale puternice care persistă, stări de vomă, greață, febră, îngălbenirea tegumentelor, modificări de culoare ale urinei și bolului fecal. Acestea sunt simptomele care ar trebui să aducă la medic orice persoană care se confruntă cu ele. Cauza poate fi prezența calculilor la nivelul vezicii biliare.

“Este incert de ce unii oameni formează calculi biliari, dar factorii de risc includ sexul feminin, sarcina anterioară, vârsta peste 40 de ani și excesul ponderal. Pietrele biliare devin, de asemenea, mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă.

CITEȘTE ȘI: Înlăturarea vezicii biliare: Ce efect are şi cum îţi afectează viaţa

În plus, unele persoane pot avea un istoric familial de calculi biliari. Aceste pietre pot bloca fluxul de bilă din vezica biliară, determinând-o să se umfle și să ducă la dureri abdominale ascuțite, vărsături, indigestie și, ocazional, febră. Nu există mijloace cunoscute pentru prevenirea calculilor biliari”, afirmă Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală, potrivit clicksanatate.ro.

La fel de periculoase sunt și anumite comportamente, boli și obiceiuri culinare pentru că pot crește riscul de calculi. Este vorba despre slăbirile bruște, dietele hipercalorice, bogate în carbohidrați rafinați și sărace în fibre, sindromul metabolic și anumite boli intestinale.

În multe situații, persoanele care fac calculi biliari nu se confruntă cu niciun disconfort. Însă dacă aceștia migrează în ductele biliare, le blochează și nu sunt diagnosticați și tratați la timp, pot duce la probleme grave de sănătate: infecții, inflamații, cu afectarea ficatului și pancreasului.

CITEȘTE ȘI: Dureri înșelătoare: Ascund boli în cu totul alte locuri

“Ecografia este cel mai frecvent folosită pentru a găsi calculii biliari. În cazuri mai complexe, scanarea CT (computer tomograf) sau o scanare de medicină nucleară RMN pot fi utilizate pentru evaluarea bolii vezicii biliare.

Pietrele nu vor disparea singure niciodată: tratamentele pentru descompunerea sau dizolvarea calculilor biliari sunt doar eșecuri lamentabile. Îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare este tratamentul pe termen lung și cel mai sigur al bolii vezicii biliare”, afirmă chirurgul cu experiență în tratarea chirurgicală a acestei probleme de sănătate.

Comentarii: