SANATATE

Avertismentul unui cunoscut medic: Care este diferenţa între ulcer şi gastrită şi cum să le eviţi pe amândouă

Foto: Pinterest.com

Două afecțiuni gastro-instestinale care afectează stomacul, destul de des întâlnite în rândul populației, sunt adeseori confundate între ele. Însă, fiecare are caracteristici diferite care te ajută să le diferențiezi.

Gastrita

Gastrita se manifestă prin arsuri la stomac, indigestie sau prin senzația permanentă de foame, chiar după mesele sățioase. Printre cauzele care provoacă apariția acesteia se numără cantitatea prea mare de suc gastric secretată în timpul digestiei, consumul de alcool în exces, administrarea medicamentelor antiinflamatoare sau stresul, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii au făcut publică lista alimentelor INTERZISE: Ce nu ai voie să mănânci dacă suferi de gastrită

Ulcerul

Ulcerul se poate declanșa în urma infectării cu bacteria Helicobacter pylori. Alte cauze pot fi reprezentate de administrarea medicamentelor iritante, precum aspirina, ibuprofenul și diclofenacul, sau a pastilelor destinate tratării osteoartritei.

”Atât stilul de viață cât și alimentația ne ajută să nu ajungem la ulcer. Este o combinație de factori. Sunt obligatorii trei mese pe zi. Alcoolul, fumatul, cafeaua, dar și condimentele pot favoriza apariția ulcerului. Cafeaua consumată pe stomacul gol nu este benefică pentru stomac. Gastrita este o inflamație a mucoasei, iar ulcerul este leziunea mucoasei gastrice.

Durerea în capul pieptului, greața, senzația de vomă, balonarea după masă pot indica o gastrită. La ulcer simptomatologia este mult mai zgomotoasă. Helicobater pylori este o bacterie care netratată duce la ulcer. 25% dintre bolnavii de ulcer au această bacterie în sânge”, a spus medicul chirurg Bogdan Safta, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Efectele benefice ale pelinului: Ce boli tratează şi cum se foloseşte cea mai amară plantă

”Atenție! O gastrită netratată poate duce la ulcer” a mai adăugat medicul.

Comentarii: