SANATATE

Bacteriile bune care mențin sănătatea nasului – Trucuri pentru o respirație mai ușoară

normarin.ro

Se pare că și în cavitatea nazală există o serie de bacterii „bune” care contribuie la sănătatea respiratorie, arată un nou studiu.

În urma unui studiu¹ recent, o echipă de cercetători a descoperit că există o tulpină de lactobacili care își fac loc în cavitatea nazală umană, iar persoanele cu inflamații nazale cronice și sinusale au o cantitate mai mică din aceste bacterii. Pentru a restabili echilibrul bacteriilor din fosele nazale, cercetătorii sugerează că un spray nazal ar putea fi dezvoltat pentru a elibera probiotice în căile respiratorii.

Diverse tulpini de bacterii benefice pentru sănătatea umană s-au descoperit în intestinele noastre, în zonele genitale și pe piele. De asemenea, cecetările au arătat și că aceste bacterii „bune” sunt de o importanță deosebită pentru buna funcționare a organismului.

O tulpină de lactobacili, eficientă în lupta împotriva agenților patogeni

Acum, o echipă de oameni de știință tocmai a descoperit că anumite bacterii bune sunt de asemenea „cuibărite” în nasul nostru și că prezența lor în cantitate mai mare sau mai mică poate influența starea de sănătate. Studiul lor, publicat în revista științifică Cell, susține că o tulpină de lactobacili s-a adaptat într-adevăr la mediul bogat în oxigen din fosele nazale și că persoanele cu inflamații nazale cronice și sinusale au o cantitate mai mică din aceste bacterii bune.

Autorul studiului, prof. Sarah Lebeer, de la Universitatea din Anvers, a devenit interesată de acest subiect atunci când mama ei a trecut printr-o operație pentru durerile de cap și rinosinuzita cronică. După ce a încercat mai multe tratamente diferite, și nimic nu a funcționat, profesor Lebeer s-a gândit că probioticele pentru zona nazală ar putea fi o soluție, scrie doc.ro.

CITEŞTE ŞI: Rinita alergică, influenţată de ce mănânci – Alimentele care ajută la o bună funcţionare a nasului

Pentru a afla dacă bacteriile asociate cu o sănătate intestinală bună pot juca, de asemenea, un rol în îmbunătățirea stării de sănătate respiratorie, cercetătorii au comparat bacterii nazale de la 100 de oameni sănătoși și de la 225 de pacienți cu rinosinuzită cronică. Astfel, o familie de bacterii a ieșit în evidență: lactobacilii.

Un total de 30 de familii diferite de bacterii găsite în tractul respirator superior au fost analizate la acești participanți la studiu. În urma analizei, autorii studiului au constatat că oamenii sănătoși aveau anumite bacterii în cantități mai mari: este vorba despre lactobacili. Aceștia se găseau în cantități de până la de 10 ori mai mari în anumite părți ale cavității nazale.

Lactobacilii sunt bacterii benefice care au proprietăți inhibitoare împotriva agenților patogeni, prin producerea de acid lactic. Dar prezența acestor bacterii în nas nu a fost niciodată studiată în detaliu și, la o inspecție mai atentă, cercetătorii au descoperit o tulpină specifică a acestor bacterii.

Această tulpină specifică de Lacticaseibacillus nu doar că a prezentat efecte antiinflamatorii și antimicrobiene împotriva agenților patogeni, ci și caracteristici unice, care îi permit să se adapteze mai bine la mediul specific zonei nazale. Deși majoritatea lactobacililor prosperă în absența oxigenului, tulpina identificată în această lucrare științifică a arătat gene unice care îi permit să facă față nivelurilor mai mari de stres oxidativ din nas, afirmă savanții.

Pentru a studia interacțiunea dintre bacteriile din nas și gazda umană, echipa de cercetare a creat un spray nazal probiotic pe bază de lactobacili, care a fost pulverizat în fosele nazale a 20 de voluntari sănătoși. Deși orice substanță introdusă în nas dispare de obicei în 15 minute, aceste bacterii au fost capabile să o colonizeze timp de două săptămâni fără efecte adverse, după două săptămâni de administrare a spray-ului de două ori pe zi.

Niciun efect potențial asupra sănătății al acestei intervenții de testare nu a fost măsurat științific, deși unii dintre participanți au raportat că pot respira mai ușor. Următorul pas pentru cercetători va fi să afle mai multe despre proprietățile antiinflamatorii benefice ale acestei tulpini de bacterii.

Oamenii de știință doresc să identifice moleculele antimicrobiene pe care tulpina de lactobacili le produce pe lângă acidul lactic. În cele din urmă, scopul lor este de a dezvolta un tratament bazat pe probiotice nazale pentru a ușura simptomele sinuzitei (congestie nazală, durere atât în zona ochilor, cât și la nivelul pomeților, dureri de cap etc.).

Pacienții cu aceste probleme de sănătate nu au multe opțiuni de tratament, afirmă cercetătorii, concluzionând că unele persoane ar beneficia de redimensionarea microbiomului și de introducerea bacteriilor benefice în nas pentru a reduce anumite simptome. Însă, până acolo, este nevoie de cercetări suplimentare.

Cum să îți descongestionezi nasul și să respiri mai ușor

Praful și alte particule ajung zilnic în nări, îngreunând respirația și înfundând nasul. Pentru a respira mai ușor și a scăpa de congestie:

Folosește un spray nazal cu apă de mare

Utilizarea unui spray nazal salin, cu apă de mare de la adâncime, poate crește hidratarea zonei nazale. Spray-ul ajută la subțierea mucusului din pasajele nazale, scade inflamația vaselor de sânge și ajută la golirea fluidelor din nas. Aceste spray-uri se cumpără fără rețetă și sunt sigur de folosit, inclusiv pentru copii (chiar și copii mici).

Pune-ți o compresă caldă

Ia un prosop mic, udă-l cu apă cât de caldă suporți, stoarce-l, pliază-l și pune-l peste nas și frunte. Căldura ajută la atenuarea inflamației nazale și la desfundarea nasului.

CITEŞTE ŞI: Ceapa, soluția din cămară pentru nasul înfundat! Recomandările specialiștilor

Evită aerul uscat

Stai în aburul de la duș dimineața și seara sau pornește umidificatorul, pentru ca pasajele nazale să nu se usuce prea tare.

Utilizează un antihistaminic, la indicația medicului

Dacă ai nasul înfundat din cauza alergiilor, ia un antihistaminic, care să reducă inflamația, să ușureze presiunea asupra sinusurilor și să desfunde nasul. E indicat să citești cu atenție și să urmezi îndeaproape instrucțiunile de utilizare ale antihistaminicelor, pentru a evita efectele secundare.

Încearcă un descongestionant

Dacă aceste remedii nu funcționează, poți opta pentru picături descongestionante (oximetazolină, fenilnefrină) sau pastile care combat congestia (pseudoefedrină). Aceste medicamente, însă, nu trebuie luate pe termen lung, pentru că nu vor face decât să înrăutățească situația.

E recomandat să te adresezi medicului pentru un consult mai amănunțit dacă te confrunți frecvent cu congestie nazală și dureri sinusale.

Comentarii: