NUTRITIE SANATATE

Banale sau exotice, fructele şi legumele sunt comoară pentru sănătate! Care sunt recomandările de toamnă

Pentru o viaţă sănătoasă consumaţi zilnic fructe şi legume. Iar dacă se poate să le mâncaţi crude, ar fi minunat pentru organism. Însă cum nu se poate întotdeauna, din varii motive, ca stilul alimentar să fie sută la sută aşa cum scrie la carte, important este să încercaţi. Şi dacă nu vă iese cu echilibrul, e bine să ascultaţi unele recomandări. Iată câteva fructe şi legume pe care medicii vă sfătuiesc să le includeţi în alimentaţie.

Banalul pătrunjel, o bogăţie

Pătrunjelul se poate cultiva de către oricine şi acasă, în ghivece, indiferent de anotimp. Şi nu trebuie să-l folosiţi doar ca şi condiment pentru supe, ciorbe, tocăniţe, ci este bine să-l consumaţi şi în salate.

Cât despre pătrunjel, se spun numai lucruri bune, mai ales dacă este crescut organic, scrie portalul „Ce se întâmplă, doctore?”. Conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi.

Citeşte şi: Specialiştii sunt în alertă: Acesta este fructul INTERZIS dacă luaţi medicamente

Strugurii, desert pentru toate vârstele

Se spune despre struguri că sunt buni pentru inimă şi ficat. Este adevărat că au un aport de 72 kcal/100g, dar chiar şi cei ce sunt la dietă de slăbire pot mânca această salată, căci vom folosi câteva boabe, susţin experţii pentru tot portalul „Ce se întâmplă, doctore?”

Conţinutul bogat în glucide este foarte bine asimilat de organism, mulţumită prezenţei vitaminei B, ceea ce duce la o funcţionare corectă a sistemului muscular şi nervos. Strugurii sunt recomandaţi şi copiilor şi sportivilor. Bebeluşii şi copiii foarte mici pot consuma struguri pasaţi.

Citeşte şi: Cum alegem CEL MAI BUN peşte din magazinele din România

Nuci pecan – a se folosi drept condiment

Am descoperit de curând nucile americane – nucile pecan. Au un gust aparte, dar sunt şi campioane la numărul de kilocalorii (100 g au 719 kcal), deci un bol mare de salată trebuie doar condimentat cu nuci. Rămâne fabuloasă comparaţia între cartofi şi nuci pecan privind numărul de kilocalorii. Un kilogram de nuci pecan au acelaşi număr de calorii precum 12 kilograme de cartofi. O extravaganţă culinară, dar şi din punct de vedere financiar. Nucile româneşti rămân varianta perfectă. A se păstra în coajă pentru beneficii intacte.

Sursa: CSID

Comentarii: