NUTRITIE SANATATE

Ce beneficii poate aduce o dietă vegană?

Deşi dieta vegană câştigă de la an la an mai multă popularitate, pentru majoritatea celor care s-au obişnuit să mănânce carne, veganii sunt în continuare văzuţi ca fiind persoane cu o alimentaţie bizară şi nenaturală, născută dintr-o pasiune exagerată pentru drepturile animalelor. Abordată corect, acest tip de alimentaţie poate avea o multitudine de beneficii pentru corpul nostru şi poate ajuta în vindecarea sau ţinerea sub control a anumitor probleme medicale.

Acest ultim punct este, poate, cel mai important. Există multe persoane care de foarte mult timp caută soluţii pentru maladii, pentru care tratamentele medicale nu par să fie destul de eficiente sau tind să vină la pachet cu nişte efecte secundare nedorite.

Unele dintre cele mai importante probleme pe care dieta vegană le poate soluţiona sunt cele legate de sistemul cardiovascular. Eliminarea produselor de provenienţă animală rezultă în scăderea colesterolului şi implicit creşte rezistența vaselor de sânge, aceste modificări ajutând la diminuarea riscurilor de instalare a diabetului de tip II şi a cardiopatiilor.

De asemenea efectele la acest nivel se simt şi în cazul hipertensiunii arteriale, scăzând şi reglând tensiunea datorită prezenţei cerealelor integrale în alimentaţia de zi cu zi. Sănătatea oaselor este bazată pe un echilibru între aportul adecvat de calciu, proteină, potasiu şi sodiu iar o dietă vegană completă atinge aceste puncte şi previne degenerescența osoasă denumită osteoporoză.

Pe planul condiţiei fizice sunt de asemenea argumente pro în favoarea acestui regim alimentar. Cu toţii ştim că în zilele noastre procesele prin care trec animalele până este dată carnea spre consum uman nu sunt întocmai sănătoase.

Din dorinţa de a obţine un produs final într-un timp cât mai scurt şi în cantităţi cât mai mari, producătorii recurg la „bombardarea” animalelor cu hormoni, suplimente, aditivi, antibiotice şi alte substanţe care să faciliteze creşterea în exces a musculaturii, până în punctul în care animalele nici nu mai au posibilitatea de a sta în picioare. O parte din aceste substanţe se regăsesc în carnea dată spre consum şi provoacă efecte nedorite omului, mai ales în aria hormonală.

Modificările în acest sens pot fi reprezentate de excesul de hormoni din organism şi acest fapt duce la o dezvoltare mult prea din timp şi uneori excesivă a tuturor sistemelor corpului ce sunt reglate de către hormoni, acestea putând varia de la dezvoltarea timpurie a caracterelor sexuale şi până la apariţia cancerelor ce sunt mediate de către fluxul de hormoni (ex: cancerul de prostată).

Însă efectele negative nu se opresc doar la carne, produsele lactate provocând la rândul lor o altă serie de afecţiuni ce mulţi le consideră deja ca fiind parte din viaţa de zi cu zi. Datorită nivelului ridicat de grăsimi nesaturate şi în general de slabă calitate, efectele sunt deseori observabile la nivelul pielii şi manifestate sub forma acneei, excesului de transpiraţie şi tenul gras. Indicele de masă corporală este deasemenea influenţat într-un mod pozitiv, absenţa alimentelor bogate în lipide duce la scăderea şi reglarea procentului de grăsime şi a greutăţii în general.

Anumite boli asociate consumului de produse animale pot fi evitate în procent de sută la sută. În rândul afecţiunilor de genul acesta se regăsesc salmoneloza, colibaciloza (E. Coli) şi boala Creutzfeldt-Jakob provocată de consumul cărnii vacilor afectate de encefalopatia spongiformă bovina (boala vacii nebune).

Din cauza faptului că animalele sunt tratate şi cu antibiotice de uz uman, cei care consumă produsele finale pot
dezvolta o rezistenţă la unele dintre acestea, rezultând într-o ineficiență a medicamentelor uzuale.

Beneficiile pentru mediul înconjurător sunt incredibil de mari, creşterea şi cultivarea plantelor având un necesar de resurse mult mai redus decât al animalelor. Acest aspect se reflectă asupra mediului, odată cu scăderea resurselor utilizate scăzând şi nivelul de poluare ce rezultă din industria alimentară.

Când vine vorba de celebrităţi vegane, lista este destul de lungă. Având cu uşurinţă acces la informaţii legate de această dietă, din ce în ce mai multe dintre starurile noastre preferate au ales această cale. De la unii dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi precum Moby sau Miley Cyrus şi până la personalităţi din lumea sportului ca şi Venus Williams sau jucătorul de poker de top Daniel Negreanu, toţi aceştia au ales să trăiască o viaţă fără produse de origine animală.

Mai mult decât atât, au recunoscut în nenumărate rânduri beneficiile unei diete vegane şi au recomandat la rândul lor această opţiune ca fiind nu doar sănătoasă pentru organism ci şi pentru mediul înconjurător. Având atâtea exemple pozitive ce susţin un stil de viaţă bazat pe o alimentaţie vegană este uşor de înţeles de ce merită o șansă.

Comentarii: