LIFESTYLE

Beneficiile neștiute ale sucului de țelină: Cum îți poate schimba viața dacă îl bei regulat

http://medicinaplantelor.ro

Telina are o serie de efecte benefice pentru sanatate, indiferent de modul in care este consumata.

Atunci cand este bauta sub forma de suc, telina stimuleaza detoxifierea organismului, activitatea rinichilor, imbunatateste digestia si, totodata, este benefica pentru sistemul cardiovascular.

Un suc pe baza de radacina de telina are o serie de beneficii pentru sanatate – iata ce proprietati are acesta, potrivit doc.ro:

Stimuleaza functia renala

Sucul din radacina de telina are proprietati diuretice, stimuland functia renala si accelerand procesul de eliminare a toxinelor din organism. Mai mult decat atat, consumul regulat de suc din telina previne formarea pietrelor la rinichi.

Actioneaza precum un antiinflamator

Sucul de telina combate inflamatia. Telina este in mod deosebit recomandata pacientilor care sufera de afectiuni de natura inflamatorie precum: artrita, astmul sau guta.

CITEȘTE ȘI: Ţelina – aliatul ideal în sezonul cald. Te scapă de cinci probleme foarte neplăcute

Reduce tensiunea arteriala si imbunatateste sanatatea cardiovasculara

Nutrientii din telina relaxeaza atat musculatura, cat si vasele de sange, reducand astfel tensiunea arteriala. Mai mult decat atat, specialistii suspecteaza faptul ca telina ar putea reduce si nivelul de colesterol LDL.

Rehidrateaza organismul

Deshidratarea poate fi combatuta prin consumul sucului de telina, care contine o cantitate mare de potasiu si reechilibreaza din punct de vedere electrolitic organismul.

Are efect relaxant

Sucul de telina poate combate anxietatea si stresul emotional, de aceea poate fi folosit inainte de un moment solicitant si emotionant, precum un discurs tinut in fata unei multimi de oameni sau o sedinta importanta la locul de munca.

Asigura un somn odihnitor

Daca suferi de insomnie, telina iti este aliat de pret. Aceasta reduce tensiunea arteriala, precum si nivelul de cortizol din organism, favorizand astfel instalarea unui somn odihnitor.

Benefic pentru piele

Sucul de telina contine o serie de nutrienti benefici pentru pielea ta. Pe langa toti antioxidantii care combat efectele stresului oxidativ in organism, telina contine si vitamina K, precum si vitaminele C, A si B, despre care se stie ca sunt responsabile cu mentinerea fermitatii pielii, dar si a elasticitatii acesteia ori a culorii.

CITEȘTE ȘI: Dacă mănânci ȚELINĂ timp de o săptămână, iată ce SCHIMBĂRI au loc în organism

Pentru a prepara suc de telina poti folosi orice reteta, in functie de preferintele personale. Iata cateva retete care te pot inspira:

Suc din radacina de telina, morcov si ghimbir

Pentru a prepara acest suc ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

1 radacina de telina
1 morcov
1 castravete
1 bucatica de ghimbir

Spala toate ingredientele, apoi taie-le cuburi si pune-le in blender. Transforma totul intr-un amestec omogen. Vei obtine 2 cani de suc de telina, pe care e indicat sa il consumi imediat dupa ce l-ai preparat.

Suc de telina si pere

Pentru acest suc de telina si pere vei avea nevoie de:

1 radacina de telina
1 ½ para bine coapta

Spala atat telina, cat si para. Taie-le cubulete si apoi pune-le in blender. Transforma ingredientele intr-un suc pe care il poti servi racit cu cateva cuburi de gheata.

CITEȘTE ȘI: Planta care regenerează ficatul și ajută alte organe: O cură de două săptămâni face minuni

Suc de radacina de telina si mar

Pentru a prepara acest suc de telina, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

1 bucata de radacina de telina
2 tulpini de telina
1 mar
1 morcov
1 lingurita de miere

Spala toate ingredientele, apoi pune telina, marul si morcovul, taiate cubulete, respectiv rondele, intr-un blender. Opreste blenderul dupa 2-3 minute, atunci cand amestecul devine omogen. Adauga mierea si mai porneste o data blenderul.

La final, strecoara sucul obtinut si serveste-l in pahare pe care le poti decora cu tulpini de telina. Raceste sucul de telina cu cateva cuburi de gheata.

Indiferent de reteta aleasa, sucul de telina trebuie consumat imediat dupa preparare, daca vrei sa te bucuri de toate calitatile nutritionale ale acestuia.

Comentarii: