NUTRITIE SANATATE

Beneficiile uriașe ale castanelor coapte: Bogate în magneziu și potasiu, mențin sănătatea inimii

Foto: Pinterest.com

Castanele sunt fructele pomilor de castani și au un conținut slab de grăsimi, precum și unul bogat de vitamina C, ceea ce le face să fie mai apropiate de fructe decât de nuci. Însă, la fel ca în cazul nucilor, castanele au coajă și crustă ce trebuie îndepărtate, înainte de a fi consumate.

Castanele comestibile reprezintă o sursă delicioasă de nutrienți. Acestea pot fi consumate crude, coapte, măcinate sub formă de făină sau adăugate în produse de patiserie și în compoturi.

Există 4 specii principale de pomi de castani și anume: castanul chinezesc, castanul japonez, castanul european și castanul american. Copacii pot crește în numeroase regiuni de pe glob. În prezent, castanul european, Castanea sativa, este cel mai comun tip de castan, iar majoritatea castanelor comercializate în magazine și supermarketuri provin din acest soi.

Beneficiile consumului de castane

Bogate în vitamina C

După cum spuneam, castanele sunt bogate în vitamina C. Așadar, o jumătate de ceașcă de castane crude livrează aproximativ 35%-45% din necesarul zilnic de vitamina C,potrivit doc.ro. Castanele pierd o parte din conținutul de vitamina C atunci când sunt fierte sau coapte, dar un procent de aproximativ 15%-20% din necesarul zilnic tot va putea fi obținut din această vitamină importantă pentru sănătatea organismului. Pentru a reține cât mai mult din aportul de vitamină C, poți coace castanele la o temperatură cât mai scăzută sau poți folosi un deshidrator.

CITEȘTE ȘI: Aliaţi pe timp de iarnă – Dovleacul, castanele şi nucile feresc organismul de boli

Sursă bună de antioxidanți – bogate în magneziu și potasiu

Castanele sunt, de asemenea, o bună sursă de antioxidanți. Aceștia se păstrează chiar și după procesul de fierbere sau de coacere. În ceea ce privește aportul de antioxidanți, castanele sunt bogate îndeosebi în acid galic și acid elagic, antioxidanți care devin mai puternici în urma procesului de coacere.

În plus, castanele sunt bogate în magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului, care previn riscul de afecțiuni cardiovasculare și mențin sănătatea inimii.

De asemenea, castanele pot îmbunătăți procesul de digestie

Acestea reprezintă o sursă foarte bună de fibre, ceea ce ajută la menținerea sănătății microbiomului intestinal. Pe deasupra, castanele nu conțin gluten, deci sunt o opțiune potrivită și pentru persoanele care suferă de boala celiacă. Fibrele din castane pot ajuta și la echilibrarea nivelului glicemiei în sânge.

Prin consumul de alimente bogate în fibre se asigură absorbția lentă a amidonului, ceea ce ajută la evitarea creșterilor abrupte ale indicelui glicemic, un factor de risc major pentru persoanele diabetice. În plus, castanele au un indice glicemic de numai 54, ceea ce înseamnă că nu prezintă niciun pericol de consum pentru persoanele care suferă de probleme cu glicemia.

Posibile reacții adverse și atenționări de consum

Castanele crude sunt sigure pentru consum pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, castanele conțin acid tanic, ceea ce înseamnă că pot cauza iritație la stomac, stare de greață sau daune hepatice în cazul celor ce suferă de afecțiuni ale ficatului sau ale rinichilor.

Cum se prepară castanele?

Castanele crude, comestibile, se găsesc în magazine și piețe începând cu luna octombrie și până la finalul lunii decembrie. Este bine să le cumperi în această perioadă deoarece sunt mai proaspete, mai gustoase și mai bogate în nutrienți, fiind în sezon. Castanele se găsesc, de asemenea, în magazine de specialitate și în aprozaruri. Majoritatea castanelor din comerț sunt de origine europeană, dar uneori se pot găsi și castane americane, în funcție de furnizor.

Din moment ce castanele crude au un aport mai crescut de acid tanic, este preferabil să le coci înainte de a le consuma. Coacerea va crește conținutul de zahăr regăsit natural în castane, dar nu este vorba despre o cantitate îngrijorătoare, deci le poți consuma fără grijă. Iată câteva modalități de a prepara castanele coapte pentru a te bucura la maxim de gustul delicious al acestori nuci de sezon:

Piure de castane

Pentru a prepara faimosul piure de castane, tot ce trebuie să faci este să coci, în medie 700 de grame de castane, timp de jumătate de oră, după care să le cureți de coajă și de pieliță. Apoi, fierbi castanele în 300 ml de apă împreună cu o păstaie de vanilie și 150 grame zahăr, la foc mic, până ce apa se transformă într-un sirop gros. Ulterior, strecori castanele și le pasezi în blender, adăugând, treptat, siropul obținut prin fierbere. Odată ce ai obținut consistența de piure, îl poți servi ca umplutură pentru clătite sau de sine stătător, cu frișcă deasupra.

Salată de crudități cu castane

O rețetă simplă, rapidă și delicioasă. Vei avea nevoie de 6-8 castane, 1 morcov, 1 țelină, 1 măr, 2 lingurițe de zahăr și puțin smântână pentru gătit. Se coc, mai întâi, castanele, se curăță de coajă și de pieliță și se lasă la răcit. Prin răzătoare, se vor da morcovul, țelina și mărul și se amestecă toate într-un bol, împreună cu cele două lingurițe de zahăr. Se adaugă castanele și smântâna lichidă și vei obține o salată desert numai bună pentru o seară răcoroasă de toamnă.

CITEȘTE ȘI: Descoperire recentă: Efectul castanelor asupra varicelor

Piure de castane cu dovleac copt

Pentru această rețetă de toamnă vei avea nevoie de 500 grame de castane și de un dovleac copt. Se prepară piureul de castane după metoda explicată mai devreme, iar, între timp, se coace dovleacul. Odată ce s-a copt, se pasează, în blender, iar la final se adaugă și piureul de castane, pentru a se obține o pastă omogenă. Se servește tartinabil sau ca garnitură la o friptură de vită.

Comentarii: