NUTRITIE SANATATE

Bila leneşă dă peste cap tot organismul. Cinci plante te scapă de probleme

Foto: Pinterest.com

Excesele alimentare duc la încetinirea bilei. Există, însă, câteva remedii naturiste care te vor ajuta să treci peste neplăcerile acestei afecţiuni.

Dischinezia biliară sau, cum i se spune în termeni populari, „bila leneşă“, reprezintă o tulburare funcţională a vezicii biliare. Atunci când alimentaţia este prea bogată în grăsimi, vezica biliară trebuie să elibereze o cantitate mai mare de lichid în tubul digestiv, pentru a favoriza digestia. Acest lucru poate provoca blocarea bilei şi astfel digestia va fi îngreunată.

Simptomele sunt reprezentate de durere în partea dreaptă sub coaste, balonare, greaţă, vărsături şi gust amar, fiind necesară excluderea grăsimilor, a prăjelilor, a cărnii tocate şi a mezelurilor, din alimentaţie. Din fericire, pe lângă tratamentul medicamentos, natura îţi pune la dispoziţie cele mai bune remedii pentru a compensa deficienţa funcţională a vezicii biliare!

Rostopasca

Pentru a calma durerile cauzate de contracţiile vezici, prepară un ceai de rostopască. Pune o linguriţă de frunze uscate la 250 de mililitri de apă clocotită, fără a adăuga zahăr. Din ceaiul rezultat, bea treptat în decursul unei zile. Poţi prepara, de asemenea, un amestec de tincturi format din tinctură de rostopască, şovârf şi anghinare. Pune câte o jumătate de lingură din fiecare tinctură în 500 ml de apă. Bea 250 ml din amestec, înainte de masă. Atenţie, acest remediu pe bază de tincturi trebuie consumat în 48 de ore de la preparare!

CITEȘTE ȘI: Soluţia naturală pentru o fiere sănătoasă: Amestecul de plante recomandat de specialişti

Pelinul

Ceaiul de pelin stimulează secreţia de bilă şi acţionează ca un antiinflamator şi ca un dezinfectant al tubului digestiv. Prepară o infuzie formată dintr-o linguriţă de plantă peste care torni două ceşti de apă clocotită. Lasă 20 de minute şi strecoară ceaiul. Bea un sfert de ceaşcă de ceai cu 30 de minute, înainte de masă.

Anghinarea

Un alt remediu pentru bila leneşă este ceaiul de anghinare. Prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze de anghinare şi din 500 ml de apă clocotită. Strecoară amestecul şi consumă ceaiul pe parcursul unei zile. Bea o cană dimineaţa, pe stomacul gol şi stai culcat pe partea dreaptă, 30 de minute. Restul de ceai se consumă în două reprize, cu 30 de minute înainte de masa de prânz şi cu 30 de minute înainte de cină. După 20 de zile de terapie, fă o pauză de o lună, apoi o poţi relua.

Gălbenelele

Ceaiul de gălbenele stimulează funcţiile ficatului, dar şi pe cele ale sistemului digestiv. Prepară o infuzie din două linguriţe de flori uscate de găbenele şi din două ceşti de apă fierbinte. Lasă 15 minute, apoi strecoară plantele. Bea ceaiul pe parcursul unei zile.

CITEȘTE ȘI: Cura pe bază de prune: Detoxifiere, întărirea imunităţii, efecte benefice numeroase organe

Păpădia

Efect de atenuare al disconfortului are şi tinctura din rădăcină de păpădie, pe care o poţi prepara acasă. Mărunţeşte 20 g de rădăcină uscată, pune-o într-un borcan şi toarnă peste 100 ml de alcool de 70°. Închide borcanul ermetic, agită-l două minute de trei ori pe zi, pe toată perioada de macerare, care este de 10 zile. La sfârşit, strecoară tinctura şi las-o la decantat şase zile. După acest timp, separă partea limpede şi păstreaz-o în recipiente de sticlă, închise la culoare, într-un loc ferit de lumină. Bea de trei ori pe zi, câte 30 de picături de tinctură diluate în 100 ml de apă.

Comentarii: