SANATATE

Boala care poate duce la pierderea auzului dar și la cancer osos: Cum se manifestă

Boala Paget este o afecțiune care cauzează creșterea anormală a oaselor. Țesutul osos se află într-o continuă reconstrucție, pe măsură ce este distrus și absorbit de către corp. De altfel, afecțiunea care este una rara, este una dintre cauzele mai puțin frecvente care duc la hipercalcemie, adică la existența unui nivel de calciu din sânge mai mare decât cel normal.

Boala Paget, cauze și factori de risc

Deși cauzele apariției acestei boli nu sunt cunoscute, cercetătorii cred că aceasta este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Unii oameni de știință cred că boala Paget este legată de o infecție virală în celulele osoase, dar această teorie este controversată.

CITEȘTE ȘI: Atenție la acest simptom! Mulți cred că e doar un semn de îmbătrânire, dar indică probleme serioase cu colesterolul

Factorii care pot crește riscul de a suferi de boala Paget includ:

  • Vârsta. Persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt cele mai predispuse să dezvolte boala.
  • Sexul. Bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile.
  • Originea națională. Boala Paget este mai frecventă în Anglia, Scoția, Europa Centrală și Grecia – precum și în țările colonizate de imigranți europeni. Este mai puțin frecventă în Scandinavia și Asia.
  • Antecedente familiale. Dacă aveți o rudă care are boala Paget, aveți mai multe șanse să dezvoltați această afecțiune.

Boala Paget, simptome

Mare parte dintre persoanele cu boala Paget nu prezintă simptome specifice, însă cel mai frecvent semn al unei afecțiuni este durerea osoasă, care poate să apară în funcție de localizarea bolii, astfel:

  • În zona pelviană. Boala Paget de la nivelul pelvisului poate provoca dureri de șold
  • În zona craniană. O creștere excesivă a osului din craniu poate duce la pierderea auzului sau dureri de cap
  • În zona coloanei vertebrale. Dacă aceasta este afectată, rădăcinile nervoase pot fi comprimate, motiv pentru care pacientul va resimți durere, furnicături sau amorțeală în membre.
  • În zona picioarelor. Pe măsură ce oasele de la picioare slăbesc acestea se pot îndoi, dând o formă de arc, și se pune o presiune suplimentară pe articulații, fapt ce poate provoca osteoartrită la nivelul genunchilor sau a șoldurilor.

CITEȘTE ȘI: Lipsa vitaminei care poate duce la sângerări excesive sau fragilitate a oaselor

Boala Paget, complicații

În cele mai multe cazuri, boala Paget progresează lent, motiv pentru care aceasta poate fi gestionată eficient în majoritatea cazurilor. Complicațiile posibile ale bolii Paget includ:

  • Fracturi și deformări. Aceasta pot avea un impact asupra persoanei afectate, deoarece pacientul nu se mai poate deplasa în mod corespunzător.
  • Osteoartrită. Oasele deformate pot crește nivelul de stres asupra articulațiilor din apropiere, ceea ce poate provoca osteoartrită.
  • Probleme neurologice. Atunci când boala Paget apare într-o zonă în care nervii trec prin os, cum ar fi coloana vertebrală și craniul, creșterea excesivă a osului poate comprima și deteriora nervul, provocând durere, slăbiciune sau furnicături la un braț sau la un picior sau pierderea auzului.
  • Insuficiență cardiacă. În cazurile severe, este posibil ca inima să fie nevoită să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în zonele afectate ale corpului, iar acest lucru poate duce la insuficiență cardiacă.
  • Cancer osos. Această condiție medicală afectează 1 din 10 persoane diagnosticate cu boala Paget, arată MayoClinic.

Comentarii: