SANATATE

Boala care poate fi confundată ușor cu gripa: Simptomele care fac diferența

goodnews.info.ro

Una dintre problemele des întâlnite mai ales pe perioada sezonului rece este pneumonia, complicaţie care poate apărea când tratezi superficial răceala. Este bine să recunoşti semnele bolii, cu atât mai mult cu cât ele pot fi confundate uşor cu cele ale altor afecţiuni, cum este gripa.

Pneumonia este o infecţie a plămânilor şi este cauzată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi). Mai exact, boala apare ca urmare a infecţiei micilor saci aerieni de la nivelul plămânilor (alveolele) şi a ţesutului din jurul acestora.

Poate afecta persoanele de orice vârstă, însă riscurile sunt mai mari dacă apare la copii, la vârstnici, dar şi la cei care au imunitatea scăzută sau care sunt diagnosticaţi cu boli cronice. „Dintre tipurile de pneumonii, cele provocate de infecţii sunt mai frecvente. Boala poate fi uneori gravă, dovadă fiind mortalitatea ridicată dată de această afecţiune la nivel mondial“, spune prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumologie, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Factorii care cresc riscul de pneumonie în sezonul rece şi cum să te protejezi

Febra şi tusea, printre semnele de alertă

În cele mai multe cazuri, neplăcerile specifice pneumoniei debutează brusc. Dacă în primele zile acestea se aseamănă mult cu cele ale unei răceli, mai apoi ele se agravează.

Printre cele mai întâlnite simptome se numără:

  • tusea (adesea cu mucus galben sau verde),
  • frisoanele,
  • febra (peste 38ºCelsius),
  • senzaţia de respiraţie scurtă,
  • dar şi starea de slăbiciune generală
  • De asemenea, pot apărea dureri la nivelul pieptului,
  • tahicardia (accelerarea bătăilor inimii),
  • oboseală la efort,
  • stări de confuzie (des întâlnite la vârstnici).
  • Dacă la copii, la tineri şi la adulţi febra mare este unul dintre primele semne ale pneumoniei, este bine de ştiut că la vârstnici aceasta nu apare.

Radiografia ajută la depistarea afecţiunii

Diagnosticul de pneumonie se pune în urma mai multor investigaţii medicale. În primă fază, medicul ascultă plămânii cu stetoscopul pentru a vedea dacă se aud anumite zgomote specifice. Ulterior, specialistul poate recomanda efectuarea unei radiografii toracice, completată cu o tomografie computerizată, dacă rezultatele razelor nu sunt concludente.

„În general, aceste examene sunt suficiente pentru un diagnostic corect. Uneori este necesar să se cunoască cu precizie ce microb a cauzat afecţiunea (pentru a stabili tratamentul necesar), de aceea se indică examenele bacteriologice din sputa emisă spontan sau recoltată prin bronhoscop. Alteori este necesară căutarea bacteriilor în sânge (hemocultura)“, explică medicul pneumolog.

De câte tipuri este

În funcţie de locul unde s-a produs infecţia pulmonară, pneumonia poate fi de două feluri: comunitară (se produc în afara unităţilor medicale, sunt cauzate de infecţii cu germeni din jurul nostru şi sunt mai uşor de tratat) şi nosocomiale, adică a fost contractată în spital (fiind provocată în general de germeni rezistenţi la antibiotice), spune doctorul Paul Stoiescu. Cea mai gravă formă a bolii este cea stafilococică (des întâlnită la sugari).

CITEȘTE ȘI: Tusea cu mucus alb, semn al anumitor afecțiuni: Când e nevoie să mergi la doctor

Casetă specialist – Prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumologie

Pneumonia este cauzată de pătrunderea în plămâni a unor microorganisme (microbi, virusuri sau ciuperci), pe cale inhalatorie din aer sau pe cale sangvină din alte localizări infecţioase din organism. Pentru a preveni apariţia bolii se indică evitarea contactului cu bolnavi care prezintă simptome specifice afecţiunii, vaccinarea antipneumococică sau antihaemophilus influenzae, cât şi cea antigripală. Antitermicele, antialgicele (contra durerii), antitusivele şi fluidifiantele sputei sunt medicamente utilizate pentru toate formele de pneumonie. În cele mai multe cazuri, tratamentul se poate urma la domiciliu, doar cazurile mai severe necesitând internare.

INFO: La nivel mondial, un copil moare la fiecare 20 de secunde din cauza pneumoniei, arată statisticele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ştiai că…

… pneumonia se poate manifesta la nou-născuţi prin plâns continuu, stare de letargie, refuzul hranei şi febră?

Comentarii: