NUTRITIE

Brânză cu roșii: Când devine un pericol această combinație

pinterest

Una dintre combinațiile preferate ale românilor, roșiile cu brânză, este considerată periculoasă pentru curele de slăbire, chiar dacă luate separat elementele sunt foarte sănătoase.

Roșia este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii, numai 18 la 100 de grame, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine. Tocmai pentru aceste calități, roșia este recomandată de către dieteticieni și nutriționiști în curele de scădere a colesterolului, dar și în programele de scădere în greutate.

De altfel, este dovedit științific că antioxidanții prezenți în roșii oferă protecție împotriva cancerului, inclusiv a cancerului de colon, de prostată, de sân, endometrial, pulmonar, precum și în tumorile pancreatice.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic explică: De ce e mai bine să mănânci pâine la salata cu roșii și brânză

Licopenul, antioxidantul din clasa flavonoidelor, este prezent în roșii, iar împreună cu carotenoizii, acesta are capacitatea de a proteja celulele de radicalii liberi. Mai mult, s-a dovedit că licopenul previne deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la razele ultraviolete, oferind protecție împotriva cancerului de piele.

Zeaxatina, un alt compus bogat în flavonoizi, este prezentă în abundență în roșii. Aceasta ajută la protejarea ochilor și prevne apariția cataractei, cunoscută și ca ”degenerescență maculată atribuită vârstei”.

Pe lângă acestea, roșii au și un conținut ridicat de vitamina A și C, iar în starea proaspătă sunt bogate în potasiu, acid folic, fier, calciu și mangan.

De asemenea, roșiile fac parte din categoria produselor acide, astfel că pot fi combinate cu alimente bogate în proteine, precum brânza. Aceasta din urmă este bogată în grăsimi și sare, cu excepția brânzei slabe de vacă, bogată în calciu.

CITEȘTE ȘI: De ce să NU mănânci roșii și castraveți: Efectul pe care îl are această combinație asupra stomacului

Pericol pentru cura de slăbire

Și totuși, combinația atât de apreciată de români, de roșii cu brânză este periculoasă pentru cei care sunt la cură de slăbire, potrivit Realitatea. O porție de telemea este de 100 grame pentru a ajunge la 250 de calorii.

Comentarii: