SANATATE

Când este mai recomandat să dormi pe canapea decât într-un pat normal

Foto: Pinterest.com

Poate te-ai întrebat cât de sigur este să dormi pe canapea, dacă implică riscuri pe termen lung sau dacă există doar beneficii asupra sănătăţii. Află care sunt avantajele şi dezavantajele acestui obicei!

Avantaje

Uneori, canapeaua este, pur şi simplu, cea mai confortabilă opţiune pentru dormit. Dacă ai anumite probleme de sănătate, dormitul pe canapea îţi poate oferi un somn de calitate, scrie Healthline.

CITEȘTE ȘI: Trucuri pentru fiecare zi: Cum poate casa să arate mai curată decât este

Simptome de răceală sau de gripă

Când ai nasul înfundat ori stări de febră, poate fi greu să te simţi confortabil în pat. În schimb, ai posibilitatea de a te aşeza cu pieptul mai sus decât restul corpului atunci când dormi pe canapea, ceea ce îţi poate ajuta somnul atunci când eşti răcit. Aminteşte-ţi că atunci când transpiri, canapeaua va avea tendinţa să reţină umezeala comparativ cu salteaua de pe pat, scrie.

Insomnie

Dacă te confrunţi cu insomnie, dormitul pe canapea pentru câteva nopţi îi poate oferi creierului o schimbare de perspectivă. Reţine că, dacă te obişnuieşti prea mult să dormi pe canapea, ţi-ar putea fi greu să revii la vechiurile obiceiuri, adică patul.

Dezavantaje

Pentru majoritatea oamenilor, nu este mare lucru să adoarmă pe canapea din când în când. Dar canapelele au fost concepute pentru a te relaxa într-o poziţie verticală – nu ca loc pentru a dormi.

Dormitul pe canapea poate provoca dureri de spate şi de gât

Postura chinuită în care dormi poate fi un indicator al durerilor de spate şi de gât. Atunci când ai un suport pentru coloana vertebrală şi pentru gât, somnul va fi mult mai calitativ, iar canapeaua nu face parte din această soluţie. Pe termen lung, dormitul pe canapea îţi poate afecta serios spatele şi gâtul, aşadar ia aminte!

Îţi poate provoca dureri ale picioarelor

Atunci când dormi pe canapea, poţi observa că picioarele tale se vor sprijini de marginea canapelei, ieşind în exterior deoarece sunt prea lungi. Acest obicei poate duce la amorţeală sau furnicături, ceea ce nu îţi poate crea decât o stare de disconfort.

Canapeaua nu este sigură pentru bebeluşi

Dormitul pe canapea poate fi periculos pentru copilul tău, mai ales dacă dormiţi împreună. Împărţirea patului nu este recomandată niciunui bebeluş sub un an, iar suprafaţa moale a canapelei poate creşte semnificativ pericolul de sufocare la cei mici. Sfatul este ca bebeluşul să doarmă pe o suprafaţă fermă.

CITEȘTE ȘI: Acarienii, prezenţi peste tot în locuinţe: Metode eficiente pentru a scăpa de ei

Câteva sfaturi atunci când dormi pe canapea

  • Tratează-ţi canapeaua ca pe o saltea, acoperind-o cu lenjerie de pat din bumbac.
  • Foloseşte o pernă de pat fermă.
  • Poziţionează-te corect înaine de a adormi! Găseşte o poziţie confortabilă în care să stai. Întinde-ţi corpul de-a lungul canapelei.
  • Opreşte televizorul şi lasă telefonul din mână.
  • Nu mânca cu trei ore înainte de somn.
  • Încearcă să te pui să dormi la aceeaşi oră.
  • Bea un ceai care să te relaxeze.

Comentarii: