Când oboseala este de fapt un semn al anemiei: Cum faci diferența. Principalul lucru care trebuie făcut este analiza de sânge. Nu întârziați și faceți această cercetare cât mai curând posibil.
Anemia (sau anemia) netratată poate duce la tulburări grave în funcționarea organismului. Anemia apare atunci când există un deficit de globule roșii (eritrocite), care îndeplinesc o funcție foarte importantă. Și anume transportarea oxigenului către organe și țesuturi, sau când cantitatea de hemoglobină (o proteină care leagă oxigenul din plămâni și îl livrează tuturor țesuturilor) din eritrocite este prea mică.
Anemia este o problemă frecventă care, din păcate, este confundată cu oboseala, deoarece este asociată cu dureri de cap și amețeli sau dificultăți de concentrare, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Te scapă de anemie! Băutura preparată acasă care rezolvă deficitul de fier din organism
Cele mai frecvente cauze ale anemiei sunt lipsa:
- a fierului – necesar pentru producerea hemoglobinei, și a vitaminei B12 – necesară pentru formarea sângelui,
- și a acidului folic, care, printre altele, reglează funcția și creșterea tuturor celulelor.
Principalele cauze ale deficitului de fier sunt alimentația deficitară (săracă în legume verzi și carne), menstruația excesivă, nevoia crescută de fier însoțită de un aport insuficient (apare, de exemplu, la femeile însărcinate și care alăptează, precum și la copiii prematuri și adolescenți), traumatisme grave sau absorbția deficitară a elementului din tractul gastrointestinal.
Când oboseala este de fapt un semn al anemiei: Cum faci diferența
Tipuri de anemie
Există mai multe tipuri de anemie.
Acestea sunt:
- anemia carențială: sideropenică (prin deficit de fier) și megaloblastică (prin deficit de vitamina B12 sau de acid folic),
- anemia prin boli cronice (a doua ca frecvență, cauzată de infecții cronice bacteriene, parazitare și fungice, de boli autoimune, precum și de cancer; riscul acestei forme de anemie crește odată cu vârsta),
- anemia aplastică (cauzată de perturbarea funcției normale a celulelor stem din măduva osoasă),
- anemia sideroblastică (datorată unei producții deficitare de heme, o componentă a hemoglobinei, ca urmare a în care în măduva osoasă se formează globule roșii anormale),
- anemia posthemoragică (apare ca urmare a pierderilor acute sau cronice de sânge),
- anemia hemolitică (un grup de boli în care numărul redus de globule roșii din sânge se datorează descompunerii anormale a acestora – hemoliza; un exemplu în acest sens este anemia cu celule seceră).
În cazul anemiei ușoare, nivelul hemoglobinei este cuprins între 10 și 12 g/dl, iar în cazul anemiei moderate – între 8 și 9,9 g/dl. Anemia severă este diagnosticată atunci când nivelul hemoglobinei este cuprins între 6,5 și 7,9 g/dl, iar anemia care pune în pericol viața este definită ca un nivel al hemoglobinei sub 6,5 g/dl.
Când oboseala este de fapt un semn al anemiei – Simptomele anemiei
În zilele noastre, este ușor să confundăm anemia cu oboseala. Simptomele sunt ignorate pentru că nu sunt specifice. De aceea, vă sfătuim – opriți-vă, uitați-vă la dumneavoastră și, mai ales, faceți un examen de bază, cum ar fi un test de sânge.
Anemia poate fi diagnosticată în urma unor simptome de:
- slăbiciune,
- senzație de oboseală,
- oboseală care nu dispare în ciuda odihnei,
- dureri de cap și amețeli,
- probleme de concentrare și memorie,
- somnolență,
- proastă dispoziție,
- paloare a pielii, a conjunctivei ochilor, a unghiilor, a gingiilor,
- păr uscat, fragil și căzut,
- mobilitate redusă,
- dificultăți de respirație după efort,
- palpitații,
- senzație de frig,
- apatie,
- tendință la depresie,
- respirație superficială.
Simptomele enumerate mai sus sunt cele mai caracteristice anemiei. Celelalte depind de tipul de anemie. De exemplu, în cazul anemiei megaloblastice, pot apărea tulburări neurologice și gastrointestinale, părul cărunt apare mai devreme, iar în cazul anemiei falciforme, mâinile și picioarele se umflă.
Când oboseala este de fapt un semn al anemiei: Cum faci diferența
Tratamentul anemiei
Tratamentul care se administrează depinde de tipul și cauza anemiei. În cazul tulburărilor cauzate de lipsa fierului sau a vitaminelor din grupa B, trebuie luate preparate pentru a compensa lipsa acestora – cel potrivit, desigur, va fi indicat de medic.
După cum subliniază experții, cel mai bine este să le luați împreună cu un preparat cu acid ascorbic, adică populara vitamina C, deoarece asigură o mai bună absorbție a fierului.
Cu toate acestea, preparatele orale pot fi uneori nepotrivite (de exemplu, dacă pacientul are o absorbție deficitară a fierului din tractul gastrointestinal). În acest caz, se folosește fierul, administrat sub formă parenterală – prin injectare.
Trebuie adăugat că anemia congenitală este o boală determinată genetic și tratamentul acesteia poate fi doar simptomatic.
Ce să mănânci pentru anemie?
Dieta pentru anemia feriprivă trebuie să includă alimente precum:
- carne și produse din carne (în special carne de vită și mânzat),
- organe (de exemplu ficat),
- pește (sardine, macrou, ton, somon, murături).
- gălbenușuri de ou,
- semințe (dovleac, floarea-soarelui, susan),
- nuci,
- cereale integrale,
- legume verzi (spanac, varză kale, varză de Bruxelles, broccoli, pătrunjel),
- sfeclă,
- pudră de cacao,
- leguminoase uscate,
- caise,
- prune uscate,
- smochine ,
- curmale,
- coacăze,
- căpșuni,
- germeni.
Ce se întâmplă cu anemia netratată?
Dacă nu ne ocupăm de anemie, riscăm complicații periculoase – acestea pot afecta orice organ. Pot apărea tulburări de ritm cardiac, tulburări de memorie, sindromul picioarelor neliniștite sau tulburări neurologice grave.
La femeile însărcinate, anemia netratată poate duce la complicații în timpul sarcinii, precum și la întârzieri în dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor.
Comentarii: