Când pot deveni cireșele un pericol pentru sănătate. Consumul prea multor cireșe poate duce la efecte secundare neplăcute, precum dureri de stomac, balonare și erupții cutanate. În unele cazuri, poate fi un pericol pentru sănătate, raportează endocrinologul și nutriționistul rus Dr. Daria Khaikina.
Cine nu ar trebui să mănânce cireșe?
Expertul notează că persoanele care suferă de probleme ale vezicii biliare ar trebui să fie deosebit de atente atunci când mănâncă cireșe. Acest fruct este capabil să activeze secreția de bilă, iar dacă canalele biliare sunt blocate sau inflamate, acest lucru poate duce la durere, greutate, crampe și disconfort în hipocondrul drept.
CITEȘTE ȘI: Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu sângele persoanelor care mănâncă cireșe în fiecare zi
În plus, Dr. Khaykina subliniază faptul că cireșele pot avea un impact negativ asupra bunăstării persoanelor cu tensiune arterială scăzută.
„Cireșele au un ușor efect diuretic și dilată vasele de sânge. Dacă mâncați câteva fructe de pădure, nu se va întâmpla nimic, dar dacă mâncați un kilogram, se poate termina cu amețeli, slăbiciune, „pete” în fața ochilor și un sentiment de pierdere iminentă a cunoștinței”, notează medicul, potrivit actualno.com.
Endocrinologul menționează că și cei care suferă de probleme gastrointestinale ar trebui să consume cireșe cu precauție. Ea explică faptul că acest fruct poate provoca creșterea formării de gaze, balonare, rumoare și greutate în stomac. Persoanele care suferă de gastrită sau de sindromul intestinului iritabil reacționează deosebit de puternic la cireșe.
În plus, Dr. Khaykina sfătuiește persoanele alergice să se abțină de la consumul acestui fruct, deoarece poate provoca reacții încrucișate cu merele, polenul și nucile. La adulți, o reacție alergică se poate manifesta ca mâncărime în gât, durere ușoară în gât și erupții cutanate, iar la copii, ca erupții cutanate, indigestie sau chiar umflături.
Beneficiile cireșelor
Cireșele proaspete sunt bogate în vitamine și minerale. O porție de 100 de grame conține 10,4 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă aproape 16% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. De asemenea, sunt o sursă bună de vitamina B6, potasiu, magneziu și fibre. O sută de grame de fructe fără semințe conțin 50 de calorii, 1 g de proteine, mai puțin de 1 g de grăsimi, 10 g de carbohidrați, 1,6 g de fibre.
CITEȘTE ȘI: Câte cireșe pot fi consumate pe zi fără ca sănătatea să aibă de suferit
Cireșele, la fel ca și vișinele, sunt bogate în antioxidanți, care ajută organismul să lupte zilnic împotriva daunelor celulare cauzate de metabolismul suboptimal, inflamații, fumat, poluare sau radiații. Atât cireșele dulci, cât și cireșele amare ajută la reducerea acestor daune.
Comentarii:









