REVIEW

Când s-a decorat prima oară bradul sau s-a mers cu colindul: Tradiții frumoase de Crăciun din lumea întreagă

Foto: Pinterest.com

Nicio sărbătoare de Crăciun n-ar fi completă fără bradul împodobit sau fără colinde, probabil pentru că acele tradiţii au început cu sute de ani în urmă.

Multe dintre cele mai populare tradiţii de Crăciun de astăzi datează din cele mai vechi timpuri. Tradiţiile clasice de sărbătoare sunt împărtăşite de întreaga lume. Întrucât multe tradiţii datează din cele mai vechi timpuri, Crăciunul de astăzi n-ar fi acelaşi fără istoria care a făcut ca sărbătoarea să fie ceea ce este.

Însăşi tradiţia de a sărbători Crăciunul pe 25 decembrie datează din secolul al III-lea. Biblia nu specifică data naşterii lui Iisus, iar primii creştini au dezbătut subiectul mult timp. Unele surse spun că dată a fost aleasă în mod intenţionat pentru a coincide cu un ritual păgân de solstiţiu de iarnă care avea loc în aceeaşi zi şi care era făcut în onoarea zeului agriculturii, Saturn.

Descoperă care au fost începuturile altor tradiţii de Crăciun în cele ce urmează!

CITEȘTE ȘI: Alimentele care îţi ajută digestia după Crăciun: Stimulează metabolismul şi au puţine calorii

Bradul de Crăciun, decorat prima oară în Estonia şi Letonia

Despre copacii veşnic verzi care sunt folosiţi în mod obişnuit ca pomi de Crăciun s-a crezut mult timp că aduc noroc, deoarece îşi păstrează aspectul chiar şi în toiul iernii. Bradul de Crăciun modern poate fi o tradiţie preluată de la luteranii germani în secolul al XVII-lea.

Păgânii îşi decorau casele cu ramuri de brad ca semn că primăvara va veni din nou. Romanii au plantat brazi în jurul templelor pentru a-l cinsti pe Saturn, zeul agriculturii. Prima dată când veşnicul a fost folosit ca pom de Crăciun a fost fie în Tallinn, Estonia, fie în Riga, Letonia. Nu se ştie sigur, pentru că ambele oraşe susţin acelaşi lucru. În secolul al XVI-lea, creştinii germani au adus copacii în casele lor ca simbol al vieţii veşnice. Când s-a dus vestea că regina Victoria a dorit un brad de Crăciun în palatul ei, practica s-a răspândit în Anglia şi America.

Mersul la colindat are rădăcini în epoca medievală

Cântarea cântecelor de Crăciun este de mult timp o tradiţie în perioada sărbătorilor. Multe colinde religioase datează din epoca medievală, la fel ca şi practica vizitării vecinilor pentru a le ura multă sănătate. Totuşi, tradiţia legată de colindele de Crăciun a început din secolul al XIX-lea. Cântecele au devenit populare pe măsură ce sărbătoarea a devenit mai populară

Tradiţia de a trimite felicitări de Crăciun a început în Anglia

Fie că îţi realizezi propria felicitare de Crăciun cu o fotografie de familie, fie că o cumperi pentru a o trimite celor dragi aflaţi la depărtare, felicitarea de Sărbători este o tradiţie care începe să fie folosită tot mai mult în mediul virtual din dorinţa noastră de a transmite rapid mesaje.

Prima felicitare oficială de Crăciun a fost trimisă în anul 1843, în Anglia şi avea un mesaj simplu: „Îţi urez un Crăciun fericit şi un An Nou fericit!”. Sir Henry Cole şi-a dorit să găsească o modalitate de a trimite o felicitare de sărbători prietenilor săi fără a fi nevoie să scrie scrisori individuale. A tipărit 1.000 de felicitări ilustrate cu mesajul său. Acesta a fost începutul felicitărilor de Crăciun, care nu este prea departe de ceea ce facem astăzi. Ideea trimiterii prin poştă a unei felicitări de Sărbătorile de iarnă a prins treptat atât în Marea Britanie, cât şi în SUA,apoi în întreaga lume.

CITEȘTE ȘI: Meniul familiei regale britanice de Crăciun: Câte feluri de carne servesc și ce aliment e interzis

Se aşezau coroniţe la uşă din antichitate

La vechii greci şi la romani exista obiceiul de aşeza pe uşa de la intrarea în casă coroniţe de flori. Coroniţele de brad folosite de Crăciun au căpătat o semnificaţie creştină datorită formei circulare care reprezenta viaţa eternă, în timp ce frunzele şi fructele de pădure roşii ale coroniţei amintesc de jertfa lui Hristos, de coroana Sa de spini şi sânge. Coroanele de astăzi, care au de la flori şi fructe până la decoraţiuni de sticlă şi panglici, sunt cel mai adesea văzute ca o tradiţie seculară de iarnă.

Comentarii: