NUTRITIE SANATATE

Când sunt roșiile un pericol pentru sănătate: Afecțiunile care se pot agrava din cauza roșiilor

rtv.net

Cunoscute şi apreciate pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii organismului roşiile au şi contraindicaţii. Pot provoca arsuri stomacale, alergii, dar şi probleme grave la rinichi.

Acestea nu se consumă când se administrează medicamente sulfanilamidice. De asemenea, şi în cazurile de astm bronşic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală consumul trebuie redus. În acelaşi timp, studiile au arătat că roşiile pătează dantura de cinci ori mai mult decât o fac tutunul şi cafeaua.

„Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formeaza săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi. De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar în cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate.

Atunci când le cumpărăm, roşiile trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt”, spune Denisa Zaharia, medic de familie, potrivit adevarul.ro.

O porţie de roşie coaptă şi proaspătă de aproximativ 150 de grame constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu. Aceste legume contin în mod natural cantităţi reduse de sodiu, grăsimi saturate sau calorii. Roşiile mai furnizează şi tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru, toate necesare unei bune stări de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Ieftin, delicios şi sănătos: Cum prepari acasă supa de roşii, mâncare ideală vara

Tot 150 de grame de roşii proaspete furnizează 2 grame de fibre, care reprezinta 7% din doza zilnică recomandată. Păstrează proprietăţile nutritive Deşi prin preparare termică, fructele şi legumele pierd o parte din continutul nutritiv, în cazul roşiei acestea îşi păstrează proprietăţile antioxidante. Mai mult, studiile au confirmat ca organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic.

“Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Licopenul este un pigment vegetal din familia carotenoidelor, care oferă culoarea legumei, dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic”, explică specialistul.

Bogate în licopen

Roşiile proaspete oferă o cantitate de 4 ori mai mică de licopen. Există şi alte fructe şi legume care conţin licopen (pepenele verde, de exemplu), dar mult mai puţin decât roşiile. De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate şi alte produse derivate din acestea, iar combinaţia dintre ele şi uleiul de măsline creşte puterea de absorbţie a licopenului.

Roşiile sunt bogate în licopen, un pigment vegetal din familia carotenoidelor, descoperit în anul 1873, care oferă culoarea legumei dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic.

Ce pericole pot apărea

1. Roşiile pot provoca arsuri stomacale

Sigur nu ştiai, dar roşiile reprezintă alimente extrem de acide care pot provoca arsuri la stomac. Ele au în componenţp acid malic şi citric şi pot determina stomacul să producă acid gastric în exces. În momentul în care volumul acidului este în creştere, acesta este forţat să meargă în esofag, cauzând acest efect advers. Chiar şi roşiile gătite provoacă această problemă. Roşiile pot agrava simptomele refluxului gastroesofagian.

2. Alergii şi infecţii

De obicei, oamenii fac alergii la roşii imediat după consumarea fructelor, care se manifestă prin urticarie, erupţii cutanate, eczeme, tuse, strănuturi, senzaţie de mâncărime la nivelul gâtului, umflarea feţei, a gurii şi a limbii. Histamina este un compus care se regăseşte în roşii, care provoacă anumite reacţii alergice. De asemenea, roşiile pot provoca dermatită de contact, caz în care apar mâncărimi şi pielea se umflă după atingerea roşiilor.

CITEȘTE ȘI: Brânza cu roşii, un deliciu irezistibil: Îngraşă sau nu?

3. Roşiile pot cauza probleme grave la rinichi

Roşiile au un conţinut bogat de potasiu, însă pentru persoanele care au boli avansate la rinichi, este recomandat să reducă consumul acestora. Persoanele care ştiu că au afecţiuni renale severe trebuie, de asemenea, să scadă consumul de roşii, deoarece acestea conţin multă apă. Nivelurile ridicate de potasiu din sânge, care reprezintă una dintre cauzele bolilor renale, ar putea fi evitat prin eliminarea roşiilor sau a sosului de roşii din dietă. Sosul de tomate are un conţinut bogat de oxalat.

Comentarii: