SANATATE

Cardiolog: De ce tensiunea arterială în ambele brațe este diferită – Ce problemă de sănătate ar putea semnala

Cardiolog: De ce tensiunea arterială în ambele brațe este diferită – Ce problemă de sănătate ar putea semnala. Data viitoare când vă verificați tensiunea arterială, nu fiți surprins dacă medicul sau asistenta dumneavoastră o ia de două ori – o dată în fiecare braț.

O diferență semnificativă între presiunea înregistrată în brațul drept și cea înregistrată în brațul stâng poate semnala probleme cu circulația sângelui , care pot duce la accident vascular cerebral, boală arterială periferică sau alte probleme cardiovasculare.

Cardiolog: De ce tensiunea arterială în ambele brațe este diferită – Ce problemă de sănătate ar putea semnala

Cercetătorii britanici au analizat rezultatele a 20 de studii în care tensiunea arterială a fost măsurată în ambele brațe. Persoanele cu o diferență între brațe de 15 puncte sau mai mult erau de două ori mai susceptibile de a suferi de boală arterială periferică – practic, artere blocate de colesterol în brațe, picioare sau alte părți ale corpului care nu sunt conectate la inimă.

CITEȘTE ȘI: De ce crește tensiunea arterială toamna: Ce spun medicii

Numele poate părea disprețuitor, dar boala nu este. Boala arterelor periferice afectează cel puțin 12 milioane de americani, mai mulți decât bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale combinate. Pe unii îi omoară, pe alții îi schilodește și face viața dureroasă pentru nenumărați alții.

O diferență de tensiune arterială de 10 până la 15 puncte sau mai mult între brațe crește, de asemenea, șansele de a suferi un accident vascular cerebral sau de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Valorile diferite ale tensiunii arteriale în brațul drept și în brațul stâng, care variază cu câteva puncte, nu sunt un motiv de îngrijorare. De fapt, este destul de normal. Cu toate acestea, o diferență mai mare de 10 puncte ar putea indica probleme.

La persoanele tinere, diferențele de tensiune arterială de pe o parte pe alta pot apărea atunci când un mușchi sau altceva apasă pe o arteră care alimentează brațul sau din cauza unei probleme structurale care împiedică buna circulație a sângelui printr-o arteră.

La persoanele în vârstă, acest lucru se datorează, de obicei, blocajului rezultat din ateroscleroză, procesul de colmatare a arterelor care stă la baza majorității atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale, arteriopatiilor periferice și altor boli cardiovasculare.

Disecția aortică

O cauză mai puțin frecventă a hipertensiunii arteriale, care este diferită în fiecare braț, este disecția aortică. Aceasta este o ruptură în peretele aortei, principala conductă pentru sângele oxigenat de la inimă la organism.

La următoarea vizită la medic, cereți să vi se verifice tensiunea arterială în ambele brațe. Dacă există o diferență mai mare de 10 puncte, un alt test numit indicele gleznă-braț poate fi pentru a verifica boala arterială periferică, potrivit actualno.com.

De asemenea, poate fi un moment bun pentru a lua în serios îngrijirea inimii și a arterelor dumneavoastră. Dacă vă măsurați tensiunea arterială la domiciliu, o puteți face singur. Există multe motive bune pentru a vă măsura tensiunea arterială la domiciliu. Rezultatul poate fi mai apropiat de tensiunea arterială obișnuită decât rezultatul unui cabinet medical și este posibil să vă descurcați mai bine cu luarea tensiunii arteriale.

CITEȘTE ȘI: Hipertensiunea nocturnă: Factorul ascuns care dăunează inimii

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți să vă monitorizați tensiunea arterială la domiciliu:

  • Evitați cofeina, alcoolul și nicotina în cele 30 de minute înainte de a vă măsura tensiunea.
  • Stați liniștit timp de câteva minute cu spatele sprijinit și picioarele sprijinite pe podea.
  • Când efectuați măsurarea, sprijiniți-vă brațul astfel încât cotul să fie la nivelul inimii.
  • Înfășurați manșeta pe pielea goală a brațului.
  • Măsurați-vă tensiunea arterială în conformitate cu instrucțiunile aparatului. Lăsați manșeta dezumflată în poziție, așteptați un minut, apoi efectuați o a doua citire.
  • Dacă măsurătorile sunt apropiate, faceți media. Dacă nu, efectuați o a treia citire și faceți media celor trei.
  • Repetați procedura cu cealaltă mână. În cazul în care valorile tensiunii arteriale pe brațe diferă cu mai mult de 10 sau 15 puncte, menționați acest lucru la următoarea vizită la medic și rugați medicul sau asistenta medicală să verifice ambele brațe.

Comentarii: