SANATATE

Cardiolog: Primele simptome ale cheagurilor de sânge apar în aceste părți ale corpului

megri.co.uk

Cardiolog: Primele simptome ale cheagurilor de sânge apar în aceste părți ale corpului. Cheagurile de sânge sunt o afecțiune periculoasă care poate pune în pericol viața unei persoane. Atunci când se formează în vene, afecțiunea este cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă (TVP).

Îngrijorător este faptul că cheagurile pot călători prin fluxul sanguin până la plămâni, unde pot bloca unul dintre vasele de sânge, ceea ce poate fi fatal. Cardiologul rus Dr. Oleg Varfolomeev împărtășește care sunt semnele „timpurii” de avertizare.

CITEȘTE ȘI: Semnele pe care nu trebuie să le ignori: Pot anunța un cheag de sânge

Cardiolog: Primele simptome ale cheagurilor de sânge apar în aceste părți ale corpului

Acestea apar cel mai adesea în următoarele părți ale corpului – gambă, glezne și coapse. Primele simptome ale cheagurilor de sânge „TVP afectează de obicei vena profundă a piciorului, o venă mai mare care trece prin mușchii gambei și coapsei, ceea ce face ca primele semne să apară în acea zonă”, spune cardiologul Oleg Varfolomeev.

„În mod clasic, TVP se prezintă cu o durere surdă la nivelul piciorului, adesea la nivelul gambei și uneori la nivelul coapsei. Aceasta este adesea însoțită de umflarea gleznei. În cazurile foarte severe, umflarea se poate extinde până la coapsă. Există momente în care pacienții raportează umflături, dar fără durere, dar acest lucru este mai puțin frecvent”, a adăugat expertul.

Cardiologul adaugă, de asemenea, că este „deosebit de îngrijorător” dacă un picior este umflat mai mult decât celălalt, deoarece cauzele obișnuite de umflături ar trebui să facă ca ambele picioare să se umfle în mod egal.

Pacienții cu vene varicoase ar trebui să fie „foarte vigilenți” atunci când își monitorizează picioarele pentru TVP. Dacă observați zone roșii pe picioare, „este important să solicitați asistență medicală”, a adăugat expertul.

El adaugă că un test de sânge numit D-dimer îi poate identifica pe cei aflați la risc. „Dacă bănuiți că aveți varice, ar trebui să solicitați sfatul unui profesionist pentru a obține un diagnostic și un tratament oficial pentru a reduce riscul de complicații și TVP pe termen lung”, recomandă cardiologul.

CITEȘTE ȘI: Cheag de sânge la plămâni: Cine are riscul mai mare de a face și cum poate fi prevenit

Anumite alimente au fost legate de reducerea riscului de formare de cheaguri de sânge sau de promovarea sănătății cardiovasculare. „Deși niciun aliment nu poate garanta prevenirea acestei afecțiuni, o dietă echilibrată poate contribui la promovarea unui sistem circulator sănătos”, a adăugat medicul.

Printre alimentele care vor ajuta la prevenirea formării cheagurilor se numără: peștele gras, fructele de pădure, ciocolata neagră, usturoiul, turmericul, potrivit actualno.com.

Comentarii: