SANATATE

Care sunt medicamentele care pot da dependenţă. Cât de grav este şi care este rezolvarea

Foto: Instagram.com

Azi iei un somnifer, mâine un analgezic, poimâine un antitusiv şi, la un moment dat, descoperi că nu mai poţi trăi fără ele. Află cum poţi rămâne stăpână pe corpul tău.

Care medicamente sunt mai periculoase?

Calmantele şi somniferele pot duce foarte uşor la dependenţă, mai ales dacă sunt folosite mai mult timp decât e nevoie. Benzodiazepinele acţionează pozitiv asupra psihicului, de aceea sunt adesea luate în exces, doar pentru a alunga stările negative. Un risc mare de dependenţă îl au sedativele şi anxioliticele, ca şi analgezicele care conţin codeină, efedrină şi cafeină.

CITEȘTE ȘI: Condimentul care înlocuieşte medicamentele anti-inflamatorii. Combate şi depresia

De ce sunt prescrise aceste pastile?

Medicamentele în cauză pot trata diverse afecţiuni, dar trebuie respectate strict indicaţiile medicului. În caz contrar, pot apărea pierderi de memorie, pierderea energiei şi tulburări emoţionale.

Calmantele uzuale pot crea dependenţă?

Aspirina, de exemplu, nu. Majoritatea pastilelor care pot fi procurate fără reţetă au, în doze normale, un efect minim asupra psihicului. Dar trebuie ţinut cont de faptul că orice exces e dăunător. Chiar dacă pui trei pliculeţe de ceai calmant într-o cană, nu te vei linişti de trei ori mai repede, ci îţi vei da corpul peste cap. La orice medicament trebuie să se ţină cont de dozele recomandate şi de frecvenţa administrării, chiar şi la analgezicele uzuale.

Contează durata tratamentului?

Durata tratamentului e esenţială! Unele medicamente creează dependenţă după primele două săptămâni. De aceea, ele nu trebuie luate decât la recomandarea medicului şi pe perioade scurte de timp.

Care sunt cele mai dese cauze ale dependenţei?

Depresia, teama şi insomniile stau de regulă la originea dependenţei de medicamente. Adeseori sunt de vină şi tratamentele necorespunzătoare: fie că nu este respectată doza, fie durata tratamentului. Gravitatea problemei trece adesea neobservată de persoana în cauză. Dependenţa fizică se poate observa în pierderea în greutate şi stări lungi de apatie.

CITEȘTE ȘI: ‘Pâinea albinelor’ – minunea naturală care te scapă de medicamente

Ce pot face cei cu probleme?

Renunţarea la pastile poate duce la stări de deprimare şi anxietate, de aceea trebuie făcută treptat şi sub îndrumarea medicului. Uneori apar simptome noi, care imită simptomele unor afecţiuni mai grave. Ameţelile, tremurăturile, durerile de cap şi transpiraţiile vor trebui înfruntate pentru a scăpa de dependenţa de medicamente.

Comentarii: