SANATATE

Carența de această vitamina crește riscul infectării cu COVID-19/ STUDIU

revista22.ro

Oamenii de știință au găsit o asociere între carența de vitamina D și riscul de infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2, potrivit rezultatelor unui nou studiu.

O provocare în ceea ce privește oprirea pandemiei de COVID-19 este absența dovezilor care să demonstreze ce intervenții farmacologice sunt eficiente pentru prevenirea acestei boli. În acest context, tratamentul cu vitamina D a fost identificat ca o strategie potențială pentru prevenirea sau tratarea bolii COVID-19.

Lipsa de vitamina D sporește riscul îmbolnăvirii de COVID-19?

S-a constatat că tratamentul cu vitamina D scade riscul de alte infecții respiratorii virale, în special la persoanele cu carență de vitamina D. Lipsa acestei vitamine este frecventă, cu rate mai mari în rândul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare sau al persoanelor care au parte de o expunere slabă la soare, cum ar fi oamenii care trăiesc în zonele nordice ale globului, rezidenții căminelor de îngrijire medicală și lucrătorii din domeniul sănătății, potrivit doc.ro.

Pe de o parte, COVID-19 este mai răspândit în rândul persoanelor afro-americane, al persoanelor care locuiesc în nord, al vârstnicilor, al rezidenților căminelor de îngrijire medicală și al lucrătorilor din domeniul sănătății, populații care au toate un risc crescut de deficit de vitamina D. Pe de altă parte, COVID-19 este mai puțin răspândit la femeile însărcinate și la copii, precum și la persoanele care trăiesc în Japonia – grupe de populație la care ratele de lipsă a vitaminei D sunt mai mici.

Statul în casă din timpul stării de urgență sau de alertă pentru a reduce răspândirea COVID-19 poate, de asemenea, să fi scăzut expunerea la soare, crescând potențial nevoile de suplimentare cu vitamina D. Având în vedere riscurile scăzute și costurile reduse ale terapiei cu această vitamină, rapoarte recente au sugerat că tratamentul cu vitamina D ar trebui scalat. Cu toate acestea, lipsesc dovezile cum că o carență de vitamina D este asociată cu infecția cu SARS-CoV-2 și că tratamentul cu vitamina D poate ajuta la scăderea răspândirii acestei boli.

CITEȘTE ȘI: Experții americani au conceput un cocktail anti-COVID. Combinația de vitamine a funcționat și în cazul lui Trump

Dintrei cei 4314 pacienți testați pentru COVID-19 în perioada desfășurării acestui studiu, la 499 li se măsurase nivelul de vitamina D în anul anterior testării iar 489 aveau date complete care le-a permis includerea în eșantionul analitic. Aceștia aveau vârsta medie de 49,2 ani, 366 erau de sex feminin și 331 de altă rasă decât cea albă.

172 de persoane au dovedit o carență de vitamina D. În comparație cu pacienții care nu aveau lipsă de vitamina D, cei cu carență erau mai predispuși să fie mai tineri și de altă rasă decât cea albă. 71 de participanți au avut rezultate pozitive pentru COVID-19. Dintre cei 172 de participanți al căror nivel de vitamina D măsurat cel mai recent a fost deficitar, 32 au dat rezultate pozitive pentru COVID-19.

Analiza multivariabilă sugerează că persoanele susceptibile de a avea niveluri deficitare de vitamina D în momentul testării pentru COVID-19 au avut un risc substanțial mai mare de a fi testate pozitiv cu COVID-19 decât persoanele care au avut probabil niveluri suficiente. Faptul că pacienții cu niveluri deficitare de vitamina D care erau în tratament pentru remedierea problemei nu erau susceptibili de a avea un risc crescut de COVID-19 comparativ cu pacienții cu suficientă vitamina D poate sugera un efect protector al tratamentului.

Suplimentele cu vitamina D ar putea proteja persoanele cu risc crescut de COVID-19

Descoperirile cu privire la riscul crescut al unei persoane de a testa pozitiv pentru COVID-19 în cazul carenței de vitamina D comparativ cu al unei persoane care are suficientă vitamina D contrastează cu rezultatele altui studiu recent. Acea lucrare a examinat asocierea dintre lipsa de vitamina D și testarea pozitivă pentru COVID-19 în cadrul Biobank-ului britanic și nu a găsit o asociere semnificativă statistic. Cu toate acestea, nivelurile de vitamina D studiate au fost luate dintr-o perioadă mai îndepărtată (cu 10-14 ani înainte de diagnosticul COVID-19).

Când echipa de cercetare care s-a ocupat de studiul prezent a examinat datele prin limitarea nivelurilor de vitamina D la acelea care erau mai îndepărtate în timp sau care nu au luat în considerare tratamentul, a găsit, de asemenea, asociații mai slabe între carența de vitamina D și testarea pozitivă pentru COVID-19. Rezultatele acelui studiu anterior pot reflecta, prin urmare, limitări ale datelor și ale abordării analitice aplicate.

Costurile reduse ale vitaminei D și profilul său bun de siguranță, cel puțin la doze de până la 4000 UI pe zi, susțin argumentele pentru suplimentarea la nivel de populație, mai ales pentru grupurile cu risc crescut de carență de vitamina D și cu risc crescut de COVID-19.

Savanții sunt de părere că, de exemplu, întrucât populațiile afro-americane și hispanice din SUA au atât rate ridicate de carență de vitamina D, cât și un risc mai mare de morbiditate și mortalitate din cauza bolii COVID-19, aceste populații ar putea fi deosebit de importante pentru a se angaja în studii care să cerceteze dacă vitamina D poate reduce incidența COVID-19. Testarea nivelurilor de vitamina D poate fi un instrument important în ghidarea tratamentelor, iar disponibilitatea testării ieftine la domiciliu pentru vitamina D s-ar putea dovedi valoroasă.

Dacă vitamina D reduce cu adevărat incidența COVID-19, afirmă oamenii de știință, ar fi important de analizat dacă această vitamină ar putea reduce transmiterea bolii COVID-19. Vitamina D întărește imunitatea înnăscută, deci ar putea fi de așteptat să scadă infecția și transmiterea COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Poți afla dacă ai COVID-19 în doar 15 minute! Cum funcționează noile teste care au ajuns în România

Vitamina D influențează, de asemenea, metabolismul zincului, care scade puterea de replicare a coronavirusurilor și modulează funcția imunitară prin efecte asupra celulelor dendritice și a celulelor T, care ar putea susține clearance-ul viral și reduce răspunsurile inflamatorii care produc simptome.

Nivelurile mai ridicate de vitamina D se corelează cu nivelurile mai scăzute de interleukină, o țintă majoră pentru controlul furtunii de citokine prezentă în boala COVID-19.

Pe de o parte, în măsura în care previne infecția, scade replicarea virală sau accelerează eliminarea virusului, tratamentul cu vitamina D ar putea reduce răspândirea bolii COVID-19. Pe de altă parte, dacă vitamina D reduce inflamația, aceasta ar putea crește transportul asimptomatic al virusului și ar putea reduce simptomele, inclusiv tusea, ceea ce ar face dificil de prevăzut efectul său asupra răspândirii virale.

Comentarii: