Carnea care are cele mai multe antibiotice: Ce spun medicii. Reziduurile de antibiotice din carne pot intra în corpul uman atunci când sunt consumate, ceea ce poate duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice și la alte probleme de sănătate, informează medicul Ulyana Suprun.
Ea împărtășește ce carne conține aceste medicamente dăunătoare în cele mai mari cantități și cum afectează consumul acesteia organismul.
Carnea care are cele mai multe antibiotice: Ce spun medicii
„Potrivit cercetărilor, antibioticele sunt cel mai des utilizate în producția de carne de pui și de porc. Acest lucru se datorează faptului că aceste tipuri de carne sunt cele mai populare și consumate în cantități mari. În plus, puii și porcii sunt adesea crescuți în spații închise, ceea ce favorizează răspândirea infecțiilor și necesită utilizarea frecventă a antibioticelor pentru a preveni bolile”, spune Ulyana Suprun, explicând modul în care carnea care conține antibiotice poate afecta organismul uman după consum.
CITEȘTE ȘI: Carne cu garnitură: Efectul pe care îl are asupra glicemiei – Ce spune Dr. Mihaela Bilic
Potrivit acesteia, antibioticele sunt utilizate destul de des în ferme – pentru a trata infecțiile la animale, pentru prevenire și pentru a îmbunătăți creșterea. De aceea, aceste substanțe medicinale pot fi găsite și în carne.
Puiul și carnea de porc sunt cele mai accesibile tipuri de carne. Acest lucru le face populare în rândul persoanelor din toate nivelurile de venit. În plus, aceste tipuri de carne sunt versatile din punct de vedere culinar și pot fi folosite pentru a prepara o varietate de mâncăruri.
Care sunt riscurile consumului de antibiotice în alimente?
Potrivit expertului, consumul regulat de carne care conține reziduuri de antibiotice poate duce la:
Dezvoltarea rezistenței la antibiotice
Bacteriile devin rezistente la antibiotice, făcând dificilă tratarea bolilor infecțioase la om.
Perturbarea microbiotei intestinale
Antibioticele pot distruge bacteriile benefice din intestin, ceea ce poate duce la probleme digestive și imunitare.
Reacții alergice
Unele persoane pot avea reacții alergice la reziduurile de antibiotice din carne.
Cum să reducem riscul antibioticelor?
Medicul dă următoarele sfaturi:
- Alegeți carne de la producători de încredere
- Alegeți produse de la ferme care aderă la practici responsabile de utilizare a antibioticelor.
- Cumpărați carne etichetată „organică”. Acest lucru este de fapt foarte important și înseamnă că animalele nu au primit antibiotice în timpul creșterii.
- Gătiți bine carnea. Gătirea ajută la uciderea majorității bacteriilor, inclusiv a celor care pot fi rezistente la antibiotice.
- Limitați-vă consumul de carne de pui și de porc.
- Diversificați-vă dieta cu alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de vită, miel sau curcan.
Există și alte riscuri asociate cu consumul de carne de porc. Cel mai mare risc la consumul de carne de porc este gătitul necorespunzător. Carnea de porc crudă sau insuficient gătită poate conține agenți patogeni care trăiesc în carnea neprocesată, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Cum să elimini hormonii și antibioticele din carnea de pui
Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului de carne de porc insuficient gătită este toxoplasmoza. Boala este cauzată de paraziți unicelulari protozoari care, atunci când intră în organism, pot afecta sistemele nervos și limfatic. În plus, se observă periodic cazuri de infecție cu tenie și viermi rotunzi ai porcului (trichinella).
Carnea de porc conține grăsimi saturate, care ar trebui consumate cu prudență de persoanele cu tulburări ale metabolismului trigliceridelor pentru a evita dezvoltarea ulterioară a aterosclerozei.
Persoanele care sunt supraponderale sau obeze ar trebui să consume carne de porc cu prudență. În acest caz, ar trebui să se acorde prioritate celor mai slabe părți ale carcasei animalului, după îndepărtarea grăsimii. Porția zilnică de carne de porc (pentru persoanele supraponderale) nu trebuie să depășească 150 g și se recomandă să se consume această carne rar, înlocuind-o cu carne albă de pasăre, vită sau vițel.
Comentarii: