NUTRITIE SANATATE

Vin roșu sau alb: Care este mai bun pentru sănătate

Foto: vineveragiveaway.com

Vin roșu sau alb: Care este mai bun pentru sănătate. Dezbaterea dacă vinul roșu sau alb este mai sănătos a fost un subiect de discuție timp de mulți ani. Ambele tipuri de vin au propriile caracteristici și avantaje, informează Marca. Formatul clarifică faptul că beneficiile acestei băuturi se aplică doar cazurilor în care este consumată cu moderație.

Care sunt beneficiile și avantajele vinului roșu?

Vinul roșu a fost studiat pe scară largă și i s-au atribuit o serie de beneficii pentru sănătate, în mare parte datorită conținutului său de polifenoli, în special resveratrol. Acești compuși antioxidanți se găsesc în pielița strugurilor roșii și s-a demonstrat că:

  • îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
  • au proprietăți antiinflamatorii
  • pot proteja împotriva unor tipuri de cancer

Consumul moderat de vin roșu poate contribui la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”) și la reducerea riscului de boli de inimă.

CITEȘTE ȘI: Puterea unui pahar de vin roșu și a mersului pe jos: Cum te ajută să nu faci infarct

Antioxidanții prezenți în vinul roșu pot ajuta la combaterea inflamațiilor din organism. Unele studii sugerează că resveratrolul poate avea un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu, relatează publicația.

Beneficiile vinului alb

Deși nu există atât de multe cercetări care să susțină beneficiile vinului alb în comparație cu vinul roșu, publicația adaugă că acesta are unele avantaje:

  • Conținut scăzut de calorii – în general, vinul alb conține mai puține calorii decât vinul roșu, ceea ce poate fi un factor important pentru cei care doresc să își controleze aportul caloric.
  • Beneficii digestive – unele studii arată că vinul alb poate ajuta digestia și poate avea un efect pozitiv asupra florei intestinale.
  • Conține diverși antioxidanți – deși vinul alb conține mai puțin resveratrol, acesta conține alți antioxidanți care pot avea, de asemenea, beneficii pentru sănătate.

Publicația adaugă că atât vinul roșu, cât și cel alb au beneficiile lor pentru sănătate, dar dacă doriți să maximizați aceste beneficii, vinul roșu este de preferat datorită conținutului său ridicat de antioxidanți precum resveratrolul. Aceste beneficii funcționează doar atunci când vinul este consumat cu moderație.

Alte beneficii ale vinului roșu

Vinul roșu natural este bogat în oligoelemente și substanțe care sunt benefice pentru organism. Mult depinde de soiul de struguri, dar absolut toate vinurile roșii au următoarele proprietăți pozitive:

  • normalizarea nivelului de colesterol;
  • menținerea și îmbunătățirea nivelului hemoglobinei, care servește ca măsură preventivă împotriva anemiei, datorită fierului din băutură;
  • întărirea pereților vaselor de sânge datorită prezenței taninurilor în compoziție;
  • ameliorarea insomniei și normalizarea sistemului nervos central;
  • prevenirea îmbătrânirii pielii, menținerea tinereții și elasticității acesteia;
  • prevenirea aterosclerozei și a trombozei, deoarece vinul roșu este un excelent fluidifiant al sângelui;
  • îmbunătățirea funcțiilor cerebrale;
  • ajută la tulburările de stomac: băutura are un efect antitoxic și astringent;
  • scăderea nivelului de insulină datorită compușilor polifenolici;
  • protejarea retinei de modificările legate de vârstă datorită resveratrolului din băutură.

Vinul roșu conține o cantitate mare de vitamine – fier, B2, B1, P, C, mangan, iod, magneziu și potasiu. De asemenea, conține aminoacizi, ceea ce face mai ușor de explicat proprietățile vindecătoare ale acestei băuturi nobile. Vinul, când este ușor încălzit, vă va ajuta să faceți față diferitelor răceli, bronșite și gripe. O compresă de vin răcit, aplicată pe zona vânătă, va ameliora vânătăile, entorsele și durerile provocate de răni.

Vinul roșu este potrivit și pentru cei care țin la silueta lor. Datorită ingredientului activ resveratrol, băutura este capabilă să satisfacă foamea. Prin urmare, după un pahar de vin roșu, dorința de a mânca ceva dulce sau nesănătos va dispărea.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi de la experţi: Cum să alegi cel mai bun vin alb

Efectele nocive ale vinului roșu

Vinul roșu conține substanțe care pot provoca o reacție negativă în organism:

  • probleme digestive: băutura conține proteina LTP, care dă vinului culoarea sa roșie nobilă, și tocmai din cauza intoleranței sale poate apărea această tulburare;
  • dificultăți de respirație, mâncărimi, tuse;
  • migrenă: taninurile din băutură pot crește severitatea durerii de cap;
  • afecțiuni hepatice: Alcoolul etilic, chiar și în cantități minime, este nociv pentru organism și afectează în special ficatul.

Comentarii: