SANATATE

Căscatul des în timpul zilei: Un medic a dezvăluit ce înseamnă acest lucru

Foto: Pinterest.com

Căscatul des în timpul zilei: Un medic a dezvăluit ce înseamnă acest lucru. Căscatul este un proces reflex prin care creierul este activat pentru a obține oxigen.

Acest lucru este explicat de neurologul Dr. Olga Golubinskaya.

Căscatul frecvent în timpul zilei: Ce înseamnă

Specialistul notează căscatul frecvent în timpul zilei este un motiv de atenție sporită, pentru o monitorizare suplimentară a sănătății și o posibilă consultare cu un medic. O astfel de schimbare poate fi un semnal din partea organismului că sănătatea se deteriorează, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: De ce căscăm și de ce căscatul este CONTAGIOS?

Potrivit lui Golubinskaya, dacă o persoană începe brusc să caște în timpul zilei, acesta poate fi un semn al unei boli grave. Specialistul explică faptul că tulburările mentale (cum ar fi nevroza sau depresia), precum și insuficiența cardiacă pot provoca căscaturi frecvente în timpul zilei.

Dr. Golubinskaya adaugă, de asemenea, că căscatul este cauzat nu numai de lipsa somnului sau de surmenaj, ci și de ceva mai grav. Neurologul explică faptul că, în cazul în care căscatul apare pe fondul unor simptome însoțitoare, acesta poate fi deja periculos.

Potrivit medicului, aceste simptome includ:

  • astenie (slăbiciune)
  • memorie redusă
  • concentrare deficitară
  • dureri de cap
  • proastă dispoziție
  • tensiune arterială scăzută

CITEȘTE ȘI: Simptomul aparent inofensiv care ar putea indica un atac cerebral vascular

Prezența lor constantă în viața de zi cu zi vă dă un motiv să vă adresați unui specialist. Cascatul frecvent poate semnala un atac cerebral iminent, o boală de inimă sau o boală pulmonară.

Termo-reglator

Cea mai recentă teorie susţine că rolul căscatului ar fi termo-reglator. Mai exact, temperatura ridicată, care apare natural în condiţii de oboseală, suprasolicitarea sau la trecerea dintr-o stare în alta duce la încetinirea proceselor cerebrale. Inspiraţia puternică, urmată de expiraţie duce la răcirea creierului şi reglarea temperaturii.

Aceasta ar fi explicaţia pentru care oamenii cască atunci când se trezesc şi îşi încep ziua, trecând dintr-o stare în alta, atunci când sunt obosiţi sau înaintea unor experienţe solicitante.

Experimentele dovedesc că studenţii cască înaintea examenelor, la fel ca şi paraşutiştii, înaintea salturilor. Alte explicaţii care ar explica de ce căscăm variază, de la dorinţa de a dezmorţi muşchii feţei şi ai limbii, până la nevoia de a rămâne în stare de alertă.

Comentarii: