SANATATE

Cât de adânc este vaginul? Ce trebuie să știm

Sursa foto: Shutterstock

Vaginul feminin este un organ sexual și o parte a canalului de naștere. La fel cum femeile pot avea sâni, brațe și picioare de dimensiuni diferite, și dimensiunea și adâncimea vaginului pot varia.

Potrivit unui studiu, adâncimea medie a vaginului este de aproximativ 9,6 cm. Alte surse sugerează că intervalul mediu de mărime poate fi cuprins între 7,6 și 17,7 cm. Cu toate acestea, aceste diferențe de mărime nu sunt, de obicei, vizibile nici măcar pentru partenerul sexual.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru o viață sexuală normală: Care sunt cauzele vaginului uscat

CE AFECTEAZĂ DIMENSIUNEA VAGINULUI?

Dimensiunea și adâncimea vaginului se modifică în anumite situații. Se poate întinde, de exemplu, atunci când introduceți un tampon. În timpul excitației, mai mult sânge circulă în vagin. Acest lucru face ca vaginul să se lungească și cervixul să se ridice ușor, permițând vaginului să se lungească. Deși vaginul se dilată în timpul excitației, acesta are limitele sale.

CUM SE SCHIMBĂ VAGINUL ÎN TIMP?

Vaginul nu își va schimba aspectul, deoarece este intern. De fapt, cercetările nu au găsit nicio corelație între adâncimea vaginului și vârstă. Cu toate acestea, labiile pot părea mai mici în timp. Acest lucru se datorează faptului că cantitatea de estrogen din organism scade odată cu vârsta, ceea ce poate duce la o scădere a grăsimii și a colagenului.

Organele genitale pot apărea, de asemenea, decolorate, devenind mai deschise sau mai închise la culoare odată cu schimbările hormonale în timp.

Unele femei pot constata că vaginul lor se simte diferit după ce au născut. Deși țesuturile din vagin se întind pentru a găzdui copilul, acest lucru nu este permanent. Studiile nu au constatat nicio diferență în ceea ce privește lungimea vaginului între femeile care au născut și cele care nu au născut.

Dacă o femeie simte că vaginul ei se simte diferit după naștere, medicul îi poate recomanda exercițiile Kegel, care implică contractarea și relaxarea mușchilor folosiți pentru a controla urinarea, pentru a întări podeaua pelviană.

DIMENSIUNEA VAGINULUI ȘI LUNGIMEA PENISULUI

Penisul mediu în erecție este cu aproximativ 33% mai lung decât vaginul mediu. Deși dimensiunea penisului și a vaginului poate varia, aceste organe se pot adapta, de obicei, unul la celălalt.

Un studiu din 2015 a constatat că lungimea medie a unui penis în erecție este puțin peste 13 cm. Unele femei pot raporta disconfort dacă partenerul lor sexual are un penis care este mai mare decât media. Având o lubrifiere adecvată și comunicând orice disconfort partenerului dvs. poate ajuta la menținerea unei activități sexuale plăcute.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii ştiu de ce are nevoie vaginul pentru a fi sănătos: NU purtaţi lenjerie intimă!

SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE VAGINUL ÎN STARE BUNĂ INCLUD:

  • evitarea spălărilor sau utilizarea produselor de baie foarte parfumate
  • schimbarea hainelor ude și a costumelor de baie cât mai repede posibil pentru a reduce riscul de infecție
  • schimbarea frecventă a tampoanelor
  • utilizarea echipamentului de protecție în timpul activității sexuale
  • abținerea de la purtarea de haine prea strâmte, care pot contribui la iritații și transpirație excesivă
  • urinarea după sex pentru a reduce riscul de infecții ale tractului urinar (ITU).

Comentarii: