NUTRITIE

Cât de periculos este să folosești cafea stricată? Experții ne învață să recunoaștem cafea alterată

talkingabout.ro

Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care cafeaua pe care ai cumpărat-o în urmă cu doar câteva săptămâni și-a pierdut gustul? Răspunsul e simplu. Și cafeaua se poate strica.

Cei care beau cafea în fiecare dimineață nu prea experimentează problema prospețimii cafelei, iar asta pentru că nu au păstrat niciodată o pungă de cafea suficient de mult timp pentru a se întreba dacă se poate strica. Dar cei care beau cafeaua mai rar sau o păstrează pentru „ocazii speciale”, ar trebui să știe că ar fi bine să arunce punga pe care au cumpărat-o anul trecut.

„Cafeaua se poate strica”, spune cercetătorul în domeniul alimentar Makenzie Bryson Jackson.

„Nu te poate îmbolnăvi, dar se schimbă și își pierde aroma în timp. Niciodată nu este periculos să o bei sau să o consumi, dar calitatea gustului nu va fi aceeași. Va fi stătută și potențial râncedă, deoarece uleiurile din cafea se usucă.”, a declarat medicul pentru Well & Good.

CITEȘTE ȘI: Sănătate într-o ceașcă de cafea: Condimentul care îi dă un gust aparte – Protejează inima și reduce riscul de cancer

Nu este nevoie de un cunoscător de cafea pentru a putea deosebi o cafea proaspătă de una tricată. Dr. Makenzie Bryson Jackson spune că aceasta va avea un gust și un miros insipid și va degaja un miros neplăcut.

Pentru a păstra prospețimea cafelei mai mult timp, Jackson recomandă să cumpărați cafea boabe în locul cafelei măcinate. Atunci când este depozitată corespunzător, cafeaua măcinată este bună timp de aproximativ o săptămână după măcinare. Boabele de cafea se pot păstra timp de aproximativ trei luni. Investiția într-o râșniță bună duce la o mai bună experiență a savurării unei cești de cafea.

„Vă recomand să măcinați boabele chiar înainte de preparare pentru cea mai bună experiență”, spune Jackson.

„Boabele întregi se pot păstra mult mai mult timp decât cele măcinate. Boabele măcinate au o suprafață expusă mai mare, astfel încât se vor oxida mai rapid și veți pierde toți compușii volatili delicioși care dau cafelei aroma sa caracteristică.”

Cum păstrezi prospețimea cafelei

„Dacă o sigilezi în vid și o depozitezi în condiții ideale, se poate păstra până la nouă luni, dar degradarea aromei se va produce încet în timp”, spune Jackson.

În timp ce unii recomandă să depozitați cafeaua în congelator, Jackson spune că acest lucru nu este o idee bună.

„Congelarea poate provoca arsuri de congelare și poate face ca cafeaua să-și piardă aroma și să devină fadă”, spune medicul.

CITEȘTE ȘI: Când e mai bine să bei cafeaua, dimineața sau la prânz? Are legătură cu efectul asupra creierului

Cel mai bun mod de a păstra cafeaua este depozitarea acesteia într-un loc întunecat și răcoros, într-un recipient etanș.

Lumina, căldura, umiditatea și oxigenul distrug prospețimea cafelei.

Comentarii: