SANATATE

Ce ar trebui să știe fiecare femeie: Semnele care arată prezența cancerului mamar, deși nu se simt noduli

Foto: Pinterest.com

În timp ce umflăturile și nodulii se numără printre cele mai frecvente simptome ale cancerului de sân, există și alte semne potențiale care vă indică faptul că trebuie să mergeți imediat la medic.

Gropițe

O postare pe rețelele de socializare care a devenit virală a prezentat singurul simptom al cancerului de sân al unei femei – o mică gropiță pe marginea sânului. Acesta este un semn al unei tumori pe care ai putea să-l treci cu vederea în cadrul unui autoexamen lunar.

„Gropițe foarte subtile dedesubt care ar putea fi ușor ratate atunci când ne grăbim să ne pregătim într-o dimineață”, scrie femeia care a distribuit fotografia pe pagina sa de Facebook, Lisa Royle, din Manchester, Marea Britanie. Anita Johnson, MD, director medical de oncologie chirurgicală a sânilor la Centrele de Tratament al Cancerului din America din Atlanta, este de acord. „Orice gropiță sau retracție a pielii de pe sân ar trebui să fie verificată de medicul dumneavoastră”.

Iritarea pielii

Pielea dumneavoastră poate fi iritată din multe motive, inclusiv un sutien care nu vi se potrivește bine, erupții cutanate cauzate de căldură, dermatită de contact sau alte probleme ale pielii, dar în cazuri rare poate fi un simptom al cancerului de sân. „Atunci când sânii au roșeață inexplicabilă, umflături, iritații ale pielii, mâncărimi sau erupții cutanate noi sau care au fost acolo mai mult decât era de așteptat, consultați medicul dumneavoastră”, spune Jessica Shepherd, MD, ginecolog la Baylor Scott & White Women’s Health Group din Dallas, potrivit thehealthy.com.

CITEȘTE ȘI: Vitamina esențială pentru sănătatea ta: Reduce riscul de a face cancer

Secreții mamare

Dacă alăptezi sau ești însărcinată, probabil că secrețiile mamare nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Pentru alte femei, însă, anumite tipuri de secreții ar trebui să fie verificate de un medic. „Scurgerea mamelonului care nu este clară, poate avea o culoare verzuie sau gălbuie sau este sângeroasă poate fi, de asemenea, un simptom al cancerului de sân”, spune Dr. Shepherd. „Mai ales dacă secreția este spontană, aceasta poate fi un motiv de îngrijorare.”

Pistrui

Semnele întunecate sau pistruirile neobișnuite de pe piele nu sunt doar un semn că ar trebui să consultați un dermatolog – ele ar putea fi un semn al unei forme rare și mai agresive de cancer de sân numit cancer de sân inflamator, spune Dr. Johnson. Dacă aveți un pistrui căruia i se alătură în curând altele, vorbiți cu medicul dumneavoastră, spune ea. „Nu intrați în panică, deoarece cancerul de sân inflamator este extrem de rar”.

Pete roșii sau vânătăi

Alte semne ale cancerului mamar inflamator pot include pete roșii sau semne asemănătoare unor vânătăi pe piele, spune Dr. Johnson. „Dacă dezvoltați acestea și dacă par să persiste mai mult de două-trei săptămâni, faceți o programare pentru a vă face un control”, sugerează ea. Dar, din nou, țineți cont de faptul că acest tip de cancer este rar. Multe tipuri de pete roșii de pe piele, cum ar fi angiomul de cireșe, sunt complet benigne.

În urmă cu doi ani, Jennifer Cordts a observat o erupție roșie misterioasă pe sânul ei. Mamografia sau radiografia sânului ei nu a arătat nicio urmă de cancer. Când pata nu a dispărut nici după un tratament cu antibiotice, a făcut o biopsie care a arătat că avea cancer inflamator la sân.

Modificări ale mamelonului

De obicei, sfârcurile nu-și schimbă forma, mărimea sau culoarea decât dacă ești însărcinată. Dar „dacă observați orice schimbare în aspectul mameloanelor, ar trebui să vă faceți un screening pentru cancerul de sân”, spune Dr. Shepherd. „Aceasta poate include o retracție sau o întoarcere spre interior a mamelonului”.

Mâncărimea și descuamarea mameloanelor pot fi un semn al bolii Paget a sânului, care este o formă rară de cancer de sân, spune Dr. Johnson. „De obicei, aceasta afectează mamelonul și pielea din jurul acestuia (areola)”, spune ea. Poate apărea ca o piele solzoasă sau solzoasă pe mamelon sau ca o piele crustă, supurantă sau întărită pe mamelon, areolă sau pe ambele și poate provoca chiar o senzație de furnicături sau arsuri, spune ea. Există multe motive necanceroase pentru sânii cu mâncărimi și scuame, dar este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să regreți, spune ea. „Discutați orice îngrijorare cu medicul dumneavoastră”.

Schimbarea texturii pielii

Modificările pielii de pe sân ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă. „Cancerul de sân poate provoca uneori o schimbare a texturii sânului”, spune Dr. Shepherd. „Fiți atenți la o suprafață roșiatică, cu gropițe, asemănătoare cu pielea unei portocale. Acest lucru se întâmplă pentru că țesutul mamar se inflamează din cauza celulelor canceroase care blochează canalele limfatice mici din interiorul sânului și a acumulării de lichid.”

Umflături sau sensibilitate

Umflarea sau sensibilitatea sânilor este o problemă comună pentru femei în anumite perioade ale ciclului menstrual – și poate fi chiar un semn de sarcină timpurie. Tocmai de aceea, femeile o trec adesea cu vederea ca fiind un semn de avertizare a cancerului de sân. „Dacă unul dintre sâni pare a fi deosebit de mărit sau umflat, veți dori să îl verificați”, sfătuiește Dr. Shepherd. „Dacă un nodul este adânc sub suprafață, este posibil să nu-l puteți simți, dar ați putea experimenta o anumită umflătură.”

Este posibil să nu observați un nodul în sân, dar dacă simțiți unul sub axilă, ar putea fi vorba de un ganglion limfatic mărit. „Acesta ar putea fi un semn al unui cancer de sân care începe să se răspândească”, spune Dr. Johnson. „Când vă faceți autoexaminarea lunară a sânilor, verificați întotdeauna sub brațe pentru ganglionii limfatici.”

CITEȘTE ȘI: Studiul care vizează TOATE femeile: Legătura dintre orarul de somn şi cancerul la sân

Schimbarea dimensiunii sau formei sânilor

Creșterea în greutate, modificările ciclului menstrual și sarcina sau alăptarea pot avea un impact asupra mărimii și formei sânilor dumneavoastră. Dar dacă sânii tăi își schimbă forma independent de acești alți factori – și dacă se întâmplă brusc – ar putea fi un semn de cancer și ar trebui să programezi un screening cu medicul tău, spune Dr. Johnson. „Acest lucru poate apărea în săptămâna dinaintea menstruației, așa că așteptați întotdeauna o săptămână după aceea pentru a vedea dacă dispare de la sine”, spune ea. Dacă apare la ambii sâni, este probabil să nu se datoreze cancerului de sân, spune ea.

Comentarii: