SANATATE

Ce au în comun herpesul și Alzheimer – Este afectat sistemul nervos central

Foto: Pinterest.com

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Illinois Chicago arată o potențială legătură între bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică, glaucomul și herpes simplex.

Herpes simplex afectează multe persoane de-a lungul vieții

Herpesul este o infecție virală obișnuită care se prezintă sub forma unor vezicule localizate și care afectează majoritatea oamenilor în una sau mai multe ocazii de-a lungul vieții. Herpes simplex este cauzat de HSV de tip 1, asociat în principal cu infecțiile orale și faciale sau de HSV de tip 2, asociat în principal cu infecții genitale și rectale.

Crizele primare ale infecțiilor cu HSV de tip 1 apar în principal la sugari și copii mici. HSV se transmite prin contact direct sau indirect cu o persoană cu herpes simplex activ, care este infecțios timp de 7-12 zile. După infecția inițială, fie că este simptomatică sau nu, este posibil să nu mai apară manifestări clinice de-a lungul vieții, dar, când imunitatea virală este insuficientă, infecțiile recurente sunt frecvente, potrivit doc.ro.

Herpesvirusurile infectează în mod natural sistemul nervos central și pot duce la tulburări degenerative ale creierului și ochilor, precum și la encefalită. Cu toate acestea, la majoritatea oamenilor, virusul este suprimat în timpul unei infecții primare înainte de a putea afecta semnificativ sistemul nervos central.

Cercetătorii de la Universitatea Illinois Chicago au încercat să descopere de ce HSV-1 poate deveni fatal pentru persoanele imunodeprimate, dar nu pentru persoanele sănătoase.

CITEȘTE ȘI: Vitamina mai puțin cunoscută care ne protejează de Alzheimer și cancer: Cum se manifestă lipsa ei

Anumite gene și virusul herpesului contribuie la neurodegenerare

Un studiu publicat în Nature Communications sugerează de ce HSV-1 este suprimat: OPTN, un receptor de autofagie păstrat, țintește selectiv proteinele HSV-1 spre degradarea prin autofagie. OPTN oprește creșterea virusului și îl oprește prin autofagie – „înghițind” particulele de virus în interiorul unor vezicule minuscule numite autofagozomi.

Autofagia este foarte selectivă și are semnificație și pentru alte virusuri, spun oamenii de știință. Autorii studiului cred că rezultatele acestei cercetări se vor aplica tuturor celor opt herpesvirusuri umane diferite.

Pentru studiul de față, șoarecii cu gene OPTN îndepărtate au fost infectați cu HSV-1 ocular. Creșterea virusului a fost mult mai mare în creierul animalelor fără OPTN, distrugând neuronii locali și ducând în cele din urmă la moartea animalelor. Acest lucru arată că există o degenerare mai rapidă a neuronilor atunci când OPTN nu este acolo.

Investigatorii au planificat studii suplimentare pentru a examina mutațiile care apar în mod natural în OPTN, cum ar fi cele raportate la pacienții cu glaucom și SLA și modul în care acestea pot afecta sănătatea neuronală și infecția cu HSV-1.

Acolo unde există OPTN cu mutații plus herpes, există rețeta de a crea un dezastru în ceea ce privește neurodegenerarea, afirmă cercetătorii. Studiul arată, de asemenea, că există o afectare a răspunsului imunitar în cazul unei deficiențe în OPTN. OPTN este necesar pentru a semnala un aflux de celule imunitare adecvate la locul infecției. Când nu există, apar probleme cum ar fi tulburările neurodegenerative.

Același mecanism ar putea fi valabil și în cazul altor virusuri

Oamenii de știință consideră că rezultatele altor studii vor arăta că alte virusuri, cum ar fi Epstein-Barr, sarcomul Kaposi sau varicela-zosterul, vor împărtăși acest mecanism, deoarece împărtășesc proteine omoloage. Deoarece virusul herpesului rămâne în neuroni pentru totdeauna, există speculații că este legat de boli neurodegenerative.

Sistemul imunitar are nevoie de inflamație pentru a lupta în mod constant împotriva virusului, iar neuronii au un anumit grad de deteriorare din cauza acestui răspuns imun continuu. Studiul a mai arătat că animalele fără OPTN și infectate cu HSV-1 după 30 de zile și-au pierdut capacitatea de a recunoaște obiectele. Acesta ar putea fi un indiciu că a avea HSV-1 împreună cu o mutație a OPTN ar putea accelera leziunile neuronale, ceea ce s-ar traduce prin tulburări cognitive.

Oamenii de știință concluzionează că o parte din cercetarea lor translațională poate fi despre cum se pot corecta problemele cu OPTN, astfel încât să nu existe probleme cu neurodegenerarea.

Cum se poate consolida sistemul imunitar?

Prima linie de apărare împotriva virusurilor și a îmbolnăvirii în general este alegerea unui stil de viață sănătos. Respectarea regulilor generale de sănătate este cel mai bun pas pe care îl poți face pentru a menține în mod natural sistemul imunitar la un nivel de funcționare corectă.

Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejată de atacurile mediului și este susținută de strategii de viață sănătoasă, cum ar fi evitarea fumatului, o alimentație hrănitoare, cu multe legume și fructe, mișcare efectuată regulat și păstrarea unei greutăți sănătoase, evitarea excesului de alcool, gestionarea stresului și evitarea infecțiilor, prin spălarea frecventă a mâinilor și gătirea temeinică a cărnii.

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea noastră de răspuns imunitar devine redusă, ceea ce, la rândul său, contribuie la mai multe infecții și la apariția diverselor tipuri de cancer. Pe măsură ce speranța de viață în țările dezvoltate a crescut, la fel a crescut și incidența afecțiunilor legate de vârstă.

CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului: Ferește-te de aceste alimente dacă vrei să scapi de herpes

Sistemul imunitar răspunde mai greu la atacuri pe măsură ce îmbătrânim

În timp ce unii oameni îmbătrânesc sănătos, concluzia multor studii este că, în comparație cu persoanele mai tinere, vârstnicii au un risc mai mare de a contracta boli infecțioase și, mai important, sunt mai susceptibili să-și piardă viața din cauza acestora.

Infecțiile respiratorii, inclusiv gripa, COVID-19 sau pneumonia, sunt o cauză principală de deces la persoanele de peste 65 de ani din întreaga lume. Nimeni nu știe sigur de ce se întâmplă acest lucru, dar unii oameni de știință observă că acest risc crescut se corelează cu o scădere a celulelor T, posibil din cauza atrofierii timusului odată cu vârsta și a producerii de mai puține celule T pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Se pare că există o legătură între nutriție și imunitate la vârstnici. O formă de malnutriție care este surprinzător de comună chiar și în țările bogate este cunoscută sub numele de „malnutriție cu micronutrienți” – persoanele afectate au deficit de unele vitamine esențiale și oligominerale. Din acest motiv, persoanele de vârsta a treia, care tind să nu aibă varietate în dieta zilnică, pot beneficia de suplimente alimentare cu vitamine și minerale care să le ajute să își mențină sistemul imunitar mai puternic.

Comentarii: