SANATATE

Ce băuturi alcoolice poți să bei dacă suferi de diabet

Foto: Pinterest.com

Ce băuturi alcoolice poți să bei dacă suferi de diabet. Alcoolul și nivelul de zahăr din sânge sunt invers proporționale: cu cât intră mai mult alcool în organism, cu atât scade nivelul de zahăr din sânge și, invers, cu cât rămâne mai puțin alcool în sânge, cu atât crește nivelul de zahăr.

Acest lucru se datorează faptului că băuturile tari blochează producția de glucoză din glicogenul din ficat și încetinesc absorbția carbohidraților din alimente.

Băuturile alcoolice tari (vodcă, coniac, whisky) conțin mult alcool etilic și puțini carbohidrați. Acestea scad nivelul de zahăr din sânge prin inhibarea gluconeogenezei, procesul de producere a glucozei din alte surse decât glucoza.

Cu toate acestea, în cazul consumului excesiv de băuturi tari, crește riscul de hipoglicemie. Băuturile slab alcoolizate (bere, șampanie, vinuri dulci sau semidulci) conțin mai puțin alcool etilic și mai mulți carbohidrați. Acestea cresc nivelul de glucoză prin aportul de zahăr suplimentar.

Cu toate acestea, în cazul unui consum excesiv de băuturi cu conținut scăzut de alcool, crește riscul de a dezvolta hiperglicemie.

CITEȘTE ȘI: Cum să elimini rapid alcoolul din organism – 3 sfaturi de la medici

Alcoolul crește stresul asupra ficatului

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Acesta îndeplinește numeroase funcții legate de metabolism, purificarea sângelui de toxine, sinteza proteinelor și grăsimilor, stocarea glicogenului și a vitaminelor.

În cazul diabetului, acesta joacă un rol în reglarea nivelului de glucoză, eliberând-o sau absorbind-o în funcție de nevoile organismului. Alcoolul scade zahărul și provoacă daune grave ficatului, deoarece este o otravă pe care acesta trebuie să o neutralizeze și să o elimine.

În același timp, ficatul cheltuiește multă energie și resurse pentru a procesa etanolul, el nu poate îndeplini pe deplin alte funcții. Băuturile tari îi deteriorează celulele și provoacă inflamații, fibroză și ciroză. Acest lucru duce la o scădere a volumului de țesut hepatic sănătos și la întreruperea alimentării cu sânge a organului, potrivit actualno.com.

În cazul diabetului, alcoolul înrăutățește starea ficatului și duce la apariția complicațiilor:

Tulburarea metabolismului glucozei.

Alcoolul încetinește procesul de glicogenoliză – descompunerea glicogenului. Acest lucru crește riscul de a dezvolta hipoglicemie. De asemenea, interferează cu procesul de gluconeogeneză – formarea glucozei din surse care nu sunt glucoză, cum ar fi aminoacizii și lactatul. Acest lucru duce la acidoză lactică – o acumulare de acid lactic în sânge.

Perturbarea metabolismului grăsimilor.

Alcoolul favorizează formarea de acizi grași în ficat și perturbă oxidarea acestora. Acest lucru provoacă degenerarea grasă a organului – depunerea de grăsime în celule. Boala poate progresa până la steatohepatită – inflamația ficatului cu necroză celulară. Steatohepatita duce la fibroză și ciroză – înlocuirea țesutului hepatic normal cu cicatrici.

Tulburare a metabolismului proteic.

Băuturile alcoolice interferează cu sinteza proteinelor din ficat, care este necesară pentru multe procese din organism. De exemplu, albumina este o proteină care transportă substanțe în sânge și menține presiunea oncotică. Deficitul acesteia dezvoltă edeme, ascită – acumularea de lichid în cavitatea abdominală, hipotensiune – scăderea tensiunii arteriale. Alcoolul interferează cu sinteza factorilor de coagulare care împiedică sângerarea.

Ce alcool poți bea dacă ai diabet?

Alegeți alcool cu conținut scăzut de carbohidrați (vin sec, șampanie, bere ușoară sau fără alcool, vodcă, coniac, rom). Acestea scad nivelul de zahăr din sânge prin inhibarea gluconeogenezei, procesul de producere a glucozei din alte surse decât glucoza.

CITEȘTE ȘI: Ai grijă la inima ta: Simptomul cel mai periculos atunci când bei alcool

Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu depășiți doza admisă, deoarece excesul de etanol duce la hipoglicemie.

Cantitatea admisă de alcool în diabet

În general, puteți urma următoarele recomandări:

  • pentru bărbați, nu mai mult de 2 porții standard pe zi sau 14 porții pe săptămână;
  • pentru femei, maximum 1 băutură standard pe zi sau 7 pe săptămână.
  • O porție standard de alcool echivalează cu 10 grame de alcool pur. Aceasta corespunde la 100 ml de vin sec

Comentarii: