NUTRITIE SANATATE

Ce efect are pepenele roșu asupra ficatului

Ce efect are pepenele roșu asupra ficatului. Gastroenterologul rus Dr. Evgenia Melnikova spune că, în unele cazuri, pepenele roșu poate fi dăunător pentru organism.

Efectul pepenelui asupra ficatului

Doctorul Melnikova notează că, în special, o porție de pepene verde de mai mult de 200 de grame (pe zi) poate afecta negativ bunăstarea persoanelor cu un conținut ridicat de potasiu în sânge – acestea pot obține aritmie cardiacă. În plus, consumul său poate crește povara asupra ficatului.

„Pepenele este o sursă de fructoză, care pune o mare presiune pe ficat. La urma urmei, ficatul procesează acest carbohidrat rapid. Prin urmare, fiți atenți la consumul de fructe dulci dacă aveți boli ale acestui organ”, sfătuiește medicul.

CITEȘTE ȘI: Care este efectul pepenelui asupra tensiunii arteriale, ochilor și rinichilor

Dr. Melnikova atrage atenția asupra faptului că pepenele roșu conține, de asemenea, o mulțime de glucoză, care este absorbită rapid de organism. Ca urmare, există o creștere rapidă a zahărului în sângele unei persoane, ceea ce duce la o eliberare crescută de insulină. O astfel de schimbare în starea corpului este plină de activarea depunerii de grăsimi, ceea ce este deosebit de periculos dacă aveți deja exces de greutate corporală, prediabet și diabet zaharat.

Medicul adaugă că, atunci când se consumă pepene roșu, există riscul de a ingera substanțe toxice folosite pentru hrănirea fructelor în timpul creșterii.

„Pentru ca fructele să ia rapid în greutate și să se coacă, ele sunt hrănite în principal cu îngrășăminte azotate – nitrați, care sunt puțin toxici în sine. Dar când ajung în microflora tractului gastrointestinal, se transformă în nitriți dăunători care perturbă funcția de transport a sângelui, ceea ce poate duce ulterior la hipoxie și lipsă de oxigen în țesuturi”, avertizează expertul, potrivit actualno.com.

Proprietăți utile ale pepenelui

Pepenele roșu conține vitamine B, vitamina C, potasiu, magneziu, fier și fosfor, precum și aminoacizi. Dar proprietățile benefice ale acestui fruct nu se termină aici. Acesta este bogat în licopen, care reduce riscul de cancer și diabet.

„Pepenele roșu este bogat în licopen. Culoarea sa roșie provine de la acest antioxidant. Studiile arată că această substanță ajută la reducerea riscului de cancer și diabet, ca parte a unui stil de viață sănătos”, spune expertul.

CITEȘTE ȘI: 4 greșeli pe care le poți face când mănânci pepene roșu și pepene galben: Îți pot afecta stomacul foarte tare

De asemenea, această substanță ajută la reducerea riscului de atac de cord. În plus, pepenii conțin o cantitate uriașă de citrulină, care normalizează nivelul tensiunii arteriale. Iar pigmentul natural beta-criptoxantină protejează articulațiile de inflamații. Există chiar rezultate ale cercetărilor care arată că pepenele poate reduce riscul de apariție a artritei reumatoide, adaugă specialistul.

O altă substanță utilă din acest fruct este vitamina A, care este bună pentru ochi.

Comentarii: