NUTRITIE SANATATE

Ce efect au căpșunile asupra glicemiei și colesterolului

Foto: Pinterest.com

Ce efect au căpșunile asupra glicemiei și colesterolului. Căpșunile sunt unul dintre cele mai delicioase fructe. Dar, pe lângă gustul și aroma lor, ele impresionează și prin proprietățile lor benefice. Nutriționistul certificat Jonathan Purtell comentează proprietățile benefice ale fructelor de pădure și împărtășește modul în care acestea afectează nivelul zahărului din sânge și al colesterolului.

Ce efect au căpșunile asupra glicemiei și colesterolului

Datorită indicelui lor glicemic mai scăzut, căpșunile nu provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ca alte alimente. Ele sunt o sursă excelentă de vitamine pentru persoanele care suferă de diabet.

Potrivit expertului, acest fruct delicios ajută la scăderea nivelului de colesterol.

„Consumul zilnic de 100 g de căpșuni ajută la reducerea colesterolului total cu până la 10% și a colesterolului „rău” cu 13%”, spune medicul.

CITEȘTE ȘI: Descoperire uimitoare: Căpșunile, ideale în lupta împotriva cancerului

Mai multe despre beneficiile căpșunilor

Dr. Purtell spune că acest fruct are efecte antiinflamatoare și de vindecare a rănilor. Antioxidanții din căpșuni, combinați cu vitamina C, pot reduce durerea și inflamația în afecțiuni precum osteoartrita și ajută la vindecarea pielii.

Acest fruct aromat susține sănătatea inimii

Consumul a cel puțin trei porții de căpșuni pe săptămână reduce riscul de atac de cord. Antocianinele (antioxidanți), flavonoidele și potasiul pot, de asemenea, normaliza tensiunea arterială.

Sistem imunitar sănătos

Expertul adaugă că căpșunile sunt benefice și pentru un sistem imunitar sănătos. Cantitatea mare de vitamina C din compoziția lor întărește celulele sistemului imunitar, care protejează organismul de viruși și bacterii.

De asemenea, fructele cresc nivelul de acid folicâ

Căpșunile pot servi ca sursă de folat, care este important pentru menținerea ADN-ului organismului.

Risc redus de cancer

Dr. Purtell spune că un consum regulat al acestora poate reduce riscul de cancer datorită conținutului lor de antioxidanți. Potrivit nutriționistului, o serie de studii au arătat că acești compuși pot reduce inflamația și răspândirea celulelor canceroase.

CITEȘTE ȘI: Arunci codiţele de la căpşuni? Greşeşti! Iată DE CE

Sănătatea creierului

„Unele studii sugerează că consumul zilnic de căpșuni poate ajuta la menținerea sănătății creierului, îmbunătățind potențial viteza și funcționarea proceselor cognitive”, a adăugat specialistul.

Fructul conține și fibre, vitamine, antioxidanți, fosfor, potasiu, mangan. Acesta îmbunătățește metabolismul, protejează inima și vasele de sânge, are un efect benefic asupra gingiilor și chiar ajută în cazul durerilor de cap. În plus, normalizează digestia și favorizează pierderea în greutate.

Specialistul adaugă că semințele de fructe de pădure conțin zinc, care crește producția de serotonină și dopamină în organism.

Comentarii: