SANATATE

Ce fac neurologii pentru a preveni Alzheimer-ul: Lucrurile care sunt o prioritate pentru ei

Foto: drweil.com

Boala Alzheimer este principala cauză a demenței, reprezentând aproximativ 80 la sută din cazurile de demență și afectând peste 5,5 milioane de persoane din Statele Unite. Dar demența nu înseamnă numai Alzheimer, spune David Knopman, medic neurolog la Clinica Mayo din Rochester Minnesota, și membru al Academiei Americane de Neurologie.

Demența este un termen general folosit pentru a descrie un set de simptome care pot include pierderea memoriei și dificultăți de gândire, rezolvarea problemelor sau limbajul. Alzheimer este o boală fizică care vizează creierul, provocând probleme cu memoria, gândirea și comportamentul, potrivit thehealthy.com.

Dormi suficient

Când dormiți agitat toată noaptea, nivelurile de proteine ​​dăunătoare creierului din lichidul cefalorahidian pot crește. Un studiu realizat în 2017 publicat în revista Brain sugerează că cei cu probleme cronice de somn în timpul vârstei medii își pot crește riscul de Alzheimer mai târziu în viață.

„Prioritizez somnul, tratându-l ca pe una dintre cele mai importante activități pe care le fac – voi părăsi o petrecere devreme pentru a dormi bine” spune Gayatri Devi, medic neurolog, profesor clinic de neurologie.

CITEȘTE ȘI: Mâncarea ”inteligentă”: Alimentele care cresc capacitatea de concentrare a creierului

Rămâi activ social

Spune da acelor invitații sociale! Un studiu din 2019 publicat în PLOS Medicine a constatat că activitatea socială cu prietenii de 60 de ani ar putea reduce riscul de demență cu 12%. „Există ceva intrinsec valoros în angajamentul social”, spune dr. Knopman. „Are sens că cei care sunt mai implicați, mai ales social, vor gândi mai pozitiv și vor avea o perspectivă mai bună asupra vieții.”

Continuă să înveți

Persoanele cu studii superioare au un risc mai mic de a face Alzheimer, potrivit cercetărilor din 2017 publicate în BMJ. Educația pare să construiască o „rezervă cognitivă”, care permite creierului să reziste mai bine la daunele neurologice.

„Învățământul superior are un efect puternic”, spune dr. Knopman.

Învață o a doua limbă

Vorbirea mai multor limbi poate proteja împotriva bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență, potrivit cercetărilor din 2017 publicate în Clinical Interventions in Aging.

Deși nimeni nu este sigur de ce o a doua limbă ajută atât de mult, dr. Knopman teoritizează că efortul de a comunica bilingv este ca un antrenament pentru creier, ajutând la conservarea substanței cenușii și a neuronilor.

Fă lucruri singur

Provocarea creierului în noi moduri poate îmbunătăți memoria pe măsură ce îmbătrânești. Dr. Devi are propriul său punct de vedere: „Dacă există o problemă cu telefonul sau instalația sanitară, voi încerca să o rezolv”, spune ea. „Dacă încerc să-mi dau seama cum să rezolv acest lucru singur, este bine pentru creierul meu.”

Fă mișcare

Exercițiu crucial pentru sănătatea și creierul tău. Cercetările publicate în Cureus în 2020, au constatat că persoanele care fac mișcare regulată pot încetini declinul cognitiv. Potrivit Societății Alzheimer, rezultatele combinate ale 11 studii indică faptul că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de a dezvolta demență cu aproximativ 30 la sută; scade riscul de Alzheimer cu 45%.

„Când sunteți activ fizic, ardeți mai multe calorii și este mai puțin probabil să fiți obezi”, explică dr. Knopman.

CITEȘTE ȘI: Alimentul care are un conținut mare de antioxidanți și protejează creierul: De ce e bine să îl consumi pe stomacul gol dimineața

Ai grija de inima ta

„Ce este bun pentru inimă este bun pentru creier”, spune dr. Devi. Condiții precum hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul ridicat, care cresc riscul bolilor cardiovasculare, pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta Alzheimer, iar un studiu din 2017 realizat în JAMA a constatat că persoanele de vârstă mijlocie cu factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral sunt, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta modificări în creier care pot duce la boală.

„Orice lucru care menține inima sănătoasă este direct legat de sănătatea creierului”, spune dr. Devi. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral, care poate cauza propriul tip de demență – demență vasculară.

Comentarii: