NUTRITIE

Ce mănânci după vizita la stomatolog – Alimente potrivite în caz de extracție dentară

Foto: Pinterest.com

Vizitele la stomatolog trebuie sa faca parte din rutina ta daca iti doresti o dantura sanatoasa si fara probleme majore. Exista, totusi, cazuri in care in organismul tau se produc schimbari fara a observa din timp simptomele. Printre acestea se numara si diferitele afectiuni care duc la necesitatea unei extractii. Indiferent ca este vorba de o infectie sau o masea de minte care iti creeaza dintr-o data multa durere, trebuie sa actionezi in timp util.

Chiar daca procedurile din zilele noastre se fac aproape fara nicio durere, perioada de recuperare poate fi mai grea, in functie de toleranta la durere si ritmul de vindecare al fiecarui organism. Sensibilitatea de la nivelul gingiei te va obliga sa renunti la anumite feluri de mancare si alimente care impun un efort mai mare la mestecare. Pentru a te putea bucura de zilele de dupa operatie, iata ce alimente poti consuma cu incredere:

Supa-crema

Nu toate felurile de supa sunt potrivite pentru a fi consumate dupa o extractie dentara. De exemplu, cele cu bucati de legume sau carne iti vor provoca durere atunci cand incerci sa mesteci. In aceste momente este de preferat sa optezi pentru cele sub forma de crema, care iti vor oferi o sursa bogata de proteine si fibre fara a inrautati situatia. Anumite interventii vor provoca nu doar o durere locala, ci si o senzatie extinsa inspre gat sau urechi. Mai pot fi afectate si actiunile obisnuite precum deschiderea gurii sau vorbitul.

Daca te afli printre persoanele care se vindeca mai greu sau sunt foarte sensibile la durere, asigura-te ca te pregatesti din timp pentru zilele care urmeaza. In ziua dinaintea procedurii poti sa-ti prepari mancarea preferata, pentru a nu te chinui chiar dupa extractie. O reteta supa crema broccoli nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta de prioritati, recomanda acasa.ro. Evita si crutoanele, mai ales cele crocante si foarte tari.

CITESTE SI: Ingredientul secret pentru un piure de cartofi perfect/ REŢETĂ

Piure

Cartofii contin multi nutrienti benefici pentru organismul tau, insa atentie cum ii prepari cand te recuperezi dupa o extractie. Atunci cand apar restrictiile in dieta vei incepe sa tanjesti dupa multe dintre mancarurile nesanatoase pe care nici nu le consumi atat de des in rest. Cartofii prajiti si chipsurile sunt interzisi in aceasta perioada. Piureul ramane o optiune potrivita, deoarece este nutritiv si foarte usor de consumat.

Partea buna este ca nu trebuie sa te multumesti doar cu un fel. Mai multe legume pot fi transformate in piure delicios. Morcovii, conopida si mazarea sunt doar cateva dintre acestea. Daca adaugi si condimente precum busuioc, patrunjel, rozmarin sau piper te poti bucura de un preparat aromat si cu numeroase proprietati digestive.

Terci de ovaz

Perfect pentru micul dejun, terciul de ovaz este o mancare bogata in fibre, vitamine si minerale. Fulgii de ovaz contin cantitati insemnate de magneziu, zinc si vitaminele B1, B5. Acestia sunt o optiune sanatoasa in orice situatie, dar dupa o extractie de masea te vei bucura sa ai la indemana o mancare suficient de satioasa.

Pentru a fi consumati, fulgii trebuie inmuiati in lapte (de migdale, soia, cocos etc.) si incalziti pe aragaz sau in cuptorul cu microunde, pana la temperatura de fierbere. Abia atunci se inmoaie si pot fi serviti. Terciul de ovaz merge perfect cu fructe precum banane sau afine pisate. De asemenea, mai poti adauga seminte mici, precum cele de chia sau in.

CITESTE SI: Efecte incredibile în corp – Patru motive să mănânci zilnic terci de ovăz

Nu te lasa intimidata de o procedura care dureaza, in general, cateva minute si preocupa-te mai mult de perioada de vindecare. Tratamentul cu antibiotic si durerea trebuie ameliorate prin preparate bogate in vitamine si foarte moi. Tine minte ca medicamentele pe care va trebui sa le iei timp de cateva zile nu pot fi administrate pe stomacul gol, iar daca te infometezi risti sa creezi probleme mai mari. Tine la alimentatie si ai grija de tine.

Comentarii: