NUTRITIE

Ce NU trebuie să mănânci la primele ore ale zilei: Au efect negativ dacă sunt consumate pe stomacul gol

Foto: Pinterest.com

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar nu orice îţi face cu ochiul este recomandat să fie mâncat în primele ore de la trezire. Foarte puţini dintre noi sunt conştienţi de faptul că unele alimente au efecte negative dacă sunt consumate pe stomacul gol.

Prima masă a zilei ar trebui să includă fibre, proteine şi grăsimi sănătoase, care să-ţi aducă energie şi să-ţi menţină starea de saţietate pentru mai multe ore. În schimb, un mic dejun care conţine alimente foarte procesate te poate face să te simţi mai lent, te poate predispune la îngrăşare şi-ţi creşte riscul de boli cronice.

Iaurt, o ceaşcă de cafea sau un produs de patiserie luat în fugă, acesta ar fi micul dejun al multora, cel puţin în zilele de lucru. Ce efecte au aceste alimente consumate pe stomacul gol, în grabă vei descoperi în cele ce urmează!

Produse de patiserie

Dimineaţa, este uşor să ajungi la cea mai apropiată patiserie şi să iei rapid ceva care te face să te simţi bine şi-ţi acoperă una dintre mesele zilei. Cu toate acestea, produsele de patiserie nu sunt cea mai bună alegere pentru stomacul tău. Drojdia pe care o conţin îţi poate irita stomacul şi te poate duce, în timp la probleme digestive, potrivit clickpentrufemei.ro. În general, acestea trebuie evitate pe stomacul gol, fie după ce te-ai trezit, fie mai târziu în timpul zilei, la o gustare rapidă.

CITEȘTE ȘI: Sfatul nutriționistului: De ce e mai sănătos să bem cafeaua după micul dejun. Cum ne este afectată glicemia

Dulciuri

Zahărul este foarte uşor de digerat, iar când este luat pe stomacul gol, corpul nu poate secreta suficientă insulină pentru a-şi menţine nivelul normal în sânge. Micul dejun format din dulciuri este o reţetă perfectă pentru a ajunge să suferi de boli oculare sau de diabet, de aceea ar trebui evitate de cei predispuşi la diabet sau care au în familie cazuri de diabet zaharat de tip 1 sau 2. Mai mult decât atât, zahărul este un aliment acid, care poate perturba echilibrul acid-alcalin din corp.

Iaurt

Iaurtul conţine bacterii lactice care sunt benefice pentru sănătate. Totuşi, acidul lactic îţi poate afecta mucoasa gastrică din cauza expunerii stomacului la un nivel ridicat de aciditate, mai ales dacă iaurtul este consumat singur, fără a fi mâncat altceva înainte. Acidul lactic distruge bacteriile lactice prezente în iaurturi şi produce aciditate. Cel mai bine este să mănânci iaurtul ca gustare, la una sau două ore după masa de dimineaţă sau s¬ă-l iei după ce ai mâncat altceva.

Pere

Perele conţin fibre şi sunt o alegere foarte bună dacă nu sunt mâncate pe stomacul gol. În caz contrar, îţi afectează mucoasa gastrică şi poţi avea dureri de stomac. Este indicat să le combini cu alte fructe sau să le adaugi la un bol cu fulgi de ovăz.

CITEȘTE ȘI: Cea mai importantă masă a zilei: Ce să NU mănânci la micul dejun pentru a nu te balona

Roşiile sau citricele

Sunt perfecte într-o salată, mai ales că îţi acoperă necesarul zilnic de vitamina C, dar cu siguranţă trebuie evitate când ai stomacul gol. Acidul tanic prezent în roşii creşte aciditatea stomacală şi poate duce la apariţia unor afecţiuni gastrice. De aceea, dacă ai probleme cu esofagul, suferi de gastrită sau ulcer, dar şi dacă te îngrijeşti să nu ajungi să fi diagnosticat cu aceste afecţiuni, ar trebui să mănânci ceva înainte de a lua fructe sau legume acide, cum sunt roşiile sau citricele – portocale, grepfrut, mandarine, lămâi.

Comentarii: