NUTRITIE SANATATE

Ce să mănânci și ce să NU mănânci dacă ai tensiunea mică

Foto: Pinterest.com

Hipotensiunea se traduce prin scăderea tensiunii arteriale și apare atunci când valoarea acesteia scade sub 90 mm de mercur (mm Hg) pentru numărul sistolic sau 60 mm de mercur pentru numărul diastolic. În momentul în care tensiunea arterială scade, organele interne nu mai primesc o cantitate suficientă de sânge pentru o funcționare optimă.

Cauze și simptome

Principalele cauze ale hipotensiunii arteriale sunt anumite medicamente utilizate în tratamentul depresiei și al anxietății sau analgezicele, deshidratarea și diabetul. Acestora li se alătură diureticele sau medicamentele pentru afecțiuni cardiace, tulburările de alimentație (bulimia, anorexia) și anumite boli de inimă, sau istoricul de aritmie și/sau infarct. În ceea ce privește simptomele, printre cele mai comune se numără: starea de amețeală, slăbiciune a corpului, vederea încețoșată sau vertij, starea de greață și/sau vomă, probleme de respirație, durerea în piept, pierderea echilibrului, durerea de cap și amorțeala membrelor, potrivit doc.ro.

Alimente care combat hipotensiunea arterială

Un lucru important de reținut pentru persoanele hipotensive este faptul că o hidratare corectă, adică minim 2 litri de apă pe zi, este unul dintre cei mai importanți factori care pot combate hipotensiunea arterială. Pe lângă acesta, există o serie de alimente care, incluse în mod regulat în dietă, pot ajuta în ameliorarea simptomelor specifice hipotensiunii și în reglarea tensiunii arteriale.

Fructele oleaginoase

Nucile, migdalele, alunele de pădure și caju-ul sunt bogate în nutrienți, dar pot lupta și împotriva simptomelor hipotensiunii. Conținutul bogat de vitamina B al oleaginoaselor ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale și reduc imediat starea de rău cauzată de hipotensiune.

CITEȘTE ȘI: Cum să păstrezi nucile şi alunile: Nu vor fi niciodată uscate sau râncede

Lactatele

Brânzeturile au un conținut semnificativ de sodiu, care susține tensiunea arterială și poate combate hipotensiunea. Sarea conținută de anumite lactate contribuie, de asemenea, la o bună circulație a sângelui, dar trebuie să fim mereu atenți la aportul de sare consumat zilnic, deoarece excesul de sare poate dăuna sănătății.

Cafeaua

Cafeaua este unul dintre cele mai rapide remedii împotriva hipotensiunii, datorită conținutului de cofeină, care susțin o bună circulație a sângelui. Cel mai important aspect în consumul de cafea este moderația. O cantitate prea mare de cafea poate duce la instalarea efectului advers, și anume, tahicardia, prin urmare este important ca licoarea să fie savurată cu moderație.

Ouăle

Ouăle sunt bogate în vitamina B12, un promotor al tensiunii arteriale și un aliat împotriva hipotensiunii. Un consum moderat, de aproximativ 4-5 ouă pe săptămână poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate a persoanelor hipotensive. Alte alimente bogate în vitamina B12 sunt carnea de vită și cerealele integrale. Suplimentele pe bază de B12 pot fi, de asemenea, o soluție utilă.

Alimente contraindicate persoanelor hipotensive

Există o serie de alimente care trebuie evitate sau consumate cât mai rar de persoanele care suferă de hipotensiune.

Carbohidrații simpli

Pastele, orezul, cartofii și pâinea din făină albă sunt câteva exemple de carbohidrați simpli, care se digeră foarte repede, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Prin urmare, este bine ca aceste alimente să fie consumate mai rar, în favoarea carbohidraților complecși (legume, rădăcinoase, cereale integrale) și a alimentelor bogate în fibre.

CITEȘTE ȘI: Trei mari motive să NU arunci cojile bananelor: Te scapă de balonare, te ajută să dormi mai bine și să slăbești

Bananele

Bananele sunt o sursă bogată de potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și sunt recomandate persoanelor hipertensive. În cazul celor hipotensivi, bananele pot face mai mult rău decît bine, prin urmare este bine ca acestea să fie consumate în moderație.

Spanacul

Pe cât de sănătos, pe atât de nepotrivit persoanelor hipotensive. Spanacul are un conținut scăzut de sodiu, ceea ce îl face, din nou, un aliment potrivit pentru cei care suferă de hipertensiune arterială. Pentru persoanele hipotensive, spanacul poate accentua simptomele neplăcute, mai ales dacă este consumat în mod regulat.

Soia

Soia este bogată în magneziu și potasiu și, în același timp, săracă în sodiu, ceea ce o face un aliment foarte bun pentru persoanele hiptertensive și unul de evitat pentru hipotensivi. Este bine, așadar, să evitați pe cât posibil consumul de preparate pe bază de soia.

Comentarii: