NUTRITIE SANATATE

Ce să NU mănânci când ai diaree: Agravează simptomele și suprastimulează sistemul digestiv

Când suferi de diaree, e indicat ca în primele 24 de ore să mănânci alimente cât mai simple (pâine prăjită, cartofi fierți) și să eviți grăsimile și alcoolul.

De obicei, diareea apare din cauza unui virus care pătrunde în intestin, dar poate avea și alte cauze, cum ar fi: abuzul de alcool, alergii la anumite alimente, diabet, boli ale intestinelor (cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă), consumul de alimente care agresează sistemul digestiv, o infecție bacteriană (cauza majorității tipurilor de intoxicații alimentare), abuz de laxative, unele medicamente, o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), terapia cu radiatii, alergarea (unele persoane fac „diaree de alergător” din motive care nu sunt clare), unele tipuri de cancer, o intervenție chirurgicală asupra sistemului digestiv sau probleme la absorbția anumitor nutrienți, numită și malabsorbție, potrivit doc.ro.

Deși este inconfortabilă și neplăcută, diareea poate fi gestionată de obicei acasă cu odihnă, multe lichide și alimentele ușor de digerat care alcătuiesc dieta pentru diaree. Ideea este de a oferi corpului pauza de care are nevoie pentru a se reface. Ține cont de faptul că regimul, care poate părea lipsit de savoare, este doar temporar și că abaterea de la planul alimentar îți va agrava simptomele sau îți va prelungi perioada de suferință.

CITEȘTE ȘI: Greața și diareea: Ce boli pot anunța atunci când se manifestă concomitent

Ce alimente și băuturi să consumi când ai diaree?

Câteva alimente îți pot fi de ajutor în combaterea simptomelor de diaree.

Banane

Bananele reprezintă un aliment blând, ușor de digerat, ceea ce le face o alegere bună pentru a calma un sistem digestiv deranjat. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de potasiu, un electrolit important care poate fi pierdut atunci când ai diaree, precum și o sursă bogată de pectină, o fibră solubilă.

Cartofi fierți și orez fiert

Poate că un cartof fiert nu e cea mai apetisantă masă, dar este hrănitoare și nu agravează simptomele diareii. De folos în combaterea acestei neplăceri este și orezul fiert, simplu, care este ușor de digerat și ajută la întărirea scaunelor.

Pâine prăjită

Pâinea prăjită și biscuiții sărați simpli, fără condimente (crackers), mai absorb și ei din umezeala scaunului și ajută organismul să se redreseze.

Apă, ceaiuri de plante și supe

Este important să înlocuiești electroliții și fluidele pierdute prin diaree cu ajutorul apei (8 pahare pe zi). Supele de legume sau de pui făcute în casă sunt și ele de folos, la fel și ceaiurile de plante (ceai de mentă sau de ghimbir). Atenție, însă, consumul de băuturi foarte calde sau foarte reci poate stimula peristaltismul, așa că e bine să bei lichidele la temperatura camerei până când simptomele încep să dispară.

Ce alimente și băuturi să eviți când ai diaree?

Multe alimente pot agrava starea sistemului digestiv și pot întârzia dispariția simptomelor diareii.

Mâncăruri picante

Ingredientele picante (cu piper, ardei) pot acționa ca iritante în sistemul digestiv, motiv pentru care persoanele care se confruntă cu diareea ar trebui să le evite.

Prăjeli

Nu este recomandabil să consumi alimente bogate în ulei sau alte grăsimi atunci când te recuperezi după diaree. Prăjelile pot fi dificil de procesat pentru sistemul digestiv sensibilizat și riști să-ți agravezi simptomele.

Alimente zaharate și îndulcitori artificiali

Zaharurile care trec în colon pot perturba bacteriile deja sensibile de acolo, agravând diareea. Nici sucurile de fructe și fructele prea bogate în zahăr nu sunt indicate. Persoanele cu diaree ar trebui să evite, de asemenea, îndulcitorii artificiali, deoarece unii pot avea un efect laxativ.

Alimente bogate în fibre

Fibrele ajută la menținerea sistemului digestiv activ și sunt extrem de utile când ești sănătos, pentru a preveni constipația. Însă atunci când corpul încearcă să se refacă după diaree, fibrele pot agrava simptomele. Fibrele insolubile sunt principalul vinovat și pot fi găsite în alimente precum: cereale integrale, pâine integrală sau produse de patiserie, nuci și seminte.

Cafeaua și ceaiul verde

Băuturile cofeinizate, cum ar fi cafeaua și ceaiul verde, pot suprastimula sistemul digestiv și pot agrava simptomele diareii. Băuturile carbogazoase pot, de asemenea, să acționeze ca iritante sau să exacerbeze simptome precum balonarea și crampele. De asemenea, nu trebuie să bei alcool în timp ce te confrunți cu diareea.

Alte alimente care pot irita intestinele dacă le consumi când ai diaree sunt ceapa si usturoiul, alimentele procesate și ambalate (mezeluri, chipsuri etc.), legumele crude, alimentele care produc gaze în intestine, cum ar fi varza, broccoliul și conopida, citricele, carnea grasă, inclusiv sardinele, carnea de porc și de vită, lactatele.

Când să mergi la medic?

De multe ori, diareea nu este un motiv de îngrijorare. În cazuri mai grave de diaree, însă, sângele sau mucusul pot apărea în scaun, acest tip de diaree fiind însoțit de febră și necesitând o vizită la medic cât mai curând posibil.

Diareea netratată poate duce, de asemenea, la complicații grave, inclusiv la deshidratare. O persoană cu diaree severă poate necesita spitalizare și electroliți intravenoși. Oricine se confruntă cu febră sau cu dureri abdominale severe ar trebui să ceară sfatul medicului.

Părinții trebuie să monitorizeze cu atenție copiii care au diaree și să ia în calcul și un supliment alimentar pe bază de plante (turiță mare, mușețel, afin, frunze de mentă). Dacă simptomele nu se elimină după 24 de ore, trebuie să contacteze medicul pentru îndrumare. Dacă un copil prezintă semne de deshidratare, se va solicita asistență medicală imediată. Semnele deshidratării includ gură uscată, scutec uscat mai mult de 3 ore, pierdere în greutate, plâns fără lacrimi. Orice simptome suplimentare trebuie raportate unui medic cât mai curând posibil pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

CITEȘTE ȘI: Întrebuințări mai puțin știute ale cepei: Leguma-leac pentru gripă, diaree, arsuri și alte afecțiuni

Poate fi prevenită diareea?

Două tipuri de diaree pot fi prevenite și anume diareea cu rotavirus și așa numita diaree a călătorului. Pentru rotavirus există vaccinuri, iar pentru a evita diareea călătorului, trebuie să fii atent la ce mănânci și ce bei atunci când te afli în vacanță sau cu serviciul în țări în curs de dezvoltare. Ca precauție, e bine:

  • Să utilizezi numai apă îmbuteliată sau purificată pentru a bea, pentru a face cuburi de gheață și pentru a te spăla pe dinți (iar dacă utilizezi apă de la robinet, e necesar să o fierbi înainte).
  • Să te asiguri că mâncarea pe care o consumi este complet gătită și ți se servește fierbinte.
  • Să eviți consumul de fructe și legume crude nespălate sau necojite.

Comentarii: