SANATATE

Întrebuințări mai puțin știute ale cepei: Leguma-leac pentru gripă, diaree, arsuri și alte afecțiuni

Foto: Pinterest.com

Ceapa este leguma cu cele mai multe proprietăţi nutritive şi asigura organismului o putere antioxidantă mult mai mare după consum. Acesta este unul dintre motivele pentru care nutriţioniştii o recomandă a fi inclusă în dieta zilnică.

În plus, acest aliment minune are şi numeroase alte proprietăţi, asta pentru că poate fi folosit ca remediu naturist în tratarea insomniilor sau pentru a te proteja de gripe şi viroze. Şi nu sunt singurele întrebuinţări ale legumei magice. Iată câteva dintre leacurile minune pe bază de ceapă:

Leacuri cu ceapă

Diaree

În caz de diaree se face un decoct din foi de ceapă uscată, din care se bea câte o jumătate de litru pe zi.

Inflamație

Poţi masă zona în care te-a înţepat o insectă cu suc stors dintr-o ceapă. Inflamaţia va dispărea rapid şi pruritul se va diminua.

CITEȘTE ȘI: Ai mâncat usturoi sau ceapă? Trucuri care te ajută să scapi de mirosul neplăcut din gură

Degerături, arsuri

Potrivit revistafelicia.ro, în caz de degeraturi, arsuri şi negi se pun comprese cu suc de ceapă pe zona afectată. Tot pentru degeraturi, dar şi panaritiu şi furunculoza se foloseşte ceapă coaptă – se pune ceapă în cuptor, se lasă până se înmoaie şi se aplică apoi pe locul afectat.

Gripă

În sezonul rece, când bântuie gripă, te poţi proteja cu un macerat din ceapă din care trebuie să consumi câte un pahar la prânz şi unul seară.

Reumatism

Dacă suferi de reumatism sau gută poţi prepară un decocot din două cepe întregi necurăţate de coajă (doar spălate bine), care se pun la fiert într-o cană şi jumătate de apă, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cald, îndulcit sau nu, pe stomacul gol.

Diabet

Chiar şi diabeticii beneficiază de efectele curative ale cepei, ei putând lua 10-15 picături de tinctura de ceapă pe zi.

Criză de panică

Şi în cazul unei crize de panică o ceapă poate ajută mult. Taie pe din două o ceapă şi inspiră puternic. Chiar dacă te va face sălacrimezi, în acelaşi timp va avea şi un puternic efect sedativ asupra sistemului nervos.

CITEȘTE ȘI: Supa de ceapă, o delicatesă după reţeţă franţuzească. Nu o să-ţi vină să crezi cât de uşor o poţi găti acasă

Tuse persistentă

În caz de tuşe persistenţa, siropul de ceapă face minuni. Curată o ceapă galbenă şi tăi-o feliuţe subţiri. Adaugă o cană de apă şi două linguri de zahăr şi da într-un clocot acest amestec. Strecoară apoi siropul rezultat şi tratează tusea cu câte o lingură din acesta.

Comentarii: