REVIEW

Ce salariu ar avea un profesor după OUG de la 1 iunie

Ce salariu ar avea un profesor după OUG de la 1 iunie. După adoptarea OUG de la 1 iunie, în România un profesor debutant primește cu 70% mai mult decât căștigul salarial minim brut pe economie, peste Grecia, Franța și Ungaria (plus 40%), Slovacia (+20%) sau Polonia (+10%).

Ce salariu ar avea un profesor după OUG de la 1 iunie

Dacă vom compara câștigul salarial mediu din Învățământ – după OUG de la 1 iunie – cu câștigul salarial mediu din sectorul privat, observăm un raport de 1,25 adică câștigul mediu brut din Învățământ va fi mai mare cu 25% decât câștigul salarial mediu din sectorul privat (8500 lei media din Educatie față de 6812 lei câștigul mediu din sectorul privat).

CITEȘTE ȘI: Evaluarea Națională pentru clasele a VI-a, amânată din nou: Datele stabilite de Ministerul Educației

Mai mult, după creșterile implementate de la 1 iunie 2023, câștigul salarial mediu brut din Educație va fi de 8500 lei, plus 1210 lei (plus 16,6%) față de ultima valoare a câștigului brut pe economie publicată de Institutul Național de Statistică (7290 lei).

Greva continuă

Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, și Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, semnează o scrisoare adresată sindicatelor afiliate.

CITEȘTE ȘI: Invenția care va schimba viața femeilor: A apărut testul de sarcină pe bază de salivă

În această scrisoare prezintă situația în care s-a ajuns după două săptămâni de grevă. Cei doi lideri de sindicat insistă că promisiunea majorării salariilor, pornind de la salariul debutantului, trebuia inclusă în ordonanța de urgență adoptată pe 1 iunie.

Hancescu și Nistor dau semnalul continuării conflictului de muncă, afirmând că în acest moment este clar că revendicările nu au fost rezolvate, scrie stiripesurse.ro.

Comentarii: