NUTRITIE SANATATE

Ce se întâmplă dacă mănânci roșii zilnic: Vitaminele și mineralele de care ai parte

Roșiile se numără printre cele mai populare legume, apreciate de toată lumea. Conțin vitamina C și reprezintă un ingredient de bază în multe bucătării din întreaga lume.

Roșiile sunt unul dintre cele mai comune alimente din dieta mediteraneană, mai ales că sunt incluse în mai multe rețete , de la o salată la un hamburger sau o tocană.

În plus, există mai multe soiuri: cireșe, cărnoase, pare și rotunde , iar fiecare dintre ele este destinată unui tip de preparat, ceea ce îl face să se potrivească gustului majorității oamenilor, atât adulților, cât și copiilor.

Caracteristicile sale nutritive fac ca acest fruct sa ofere numeroase beneficii organismului. În plus, roșiile pot fi achiziționate pe tot parcursul anului din legume și supermarketuri, deși sunt recoltate în mod natural în lunile de vară , mai ales la sfârșitul acestui sezon.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic explică: De ce e mai bine să mănânci pâine la salata cu roșii și brânză

Caracteristicile nutriționale

Roșiile sunt 94% apă, așa că aportul lor caloric este scăzut, aproximativ 22 kcal la 100 de grame de produs comestibil, așa cum indică Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).

Dintre compoziția sa nutritivă, se remarcă în principal pentru un macronutrient major: carbohidrații. Cu toate acestea, merită să subliniem unele dintre vitaminele sale.

Conținutul roșiilor de vitamina A este remarcabil

„O porție de roșie acoperă 61% din aporturile recomandate de vitamina C”, spun specialiștii, potrivit doctorulzilei.ro.

Printre carotenoizii non-provitamina A se numără licopenele a căror cantitate depinde de soiul cultivat. Mai exact, acest nutrient este mult mai mare în roșiile de tip pere. Trebuie avut în vedere și gradul de maturitate, întrucât este mai mare la cei maturi.

CITEȘTE ȘI: Sănătate curată pe timp de vară – Beneficiile extraordinare ale consumului de roșii și castraveți

Așadar, aportul acestui nutrienți depinde de metoda de cultivare și de forma de maturare, întrucât este mai mare la cele cultivate în aer liber și maturate pe plantă.

În ceea ce privește mineralele, se remarcă aportul de potasiu, care este de 290 mg la 100 de grame de produs comestibil . În aceeași cantitate de produs, oferă 27 mg de fosfor și un total de 11 mg de calciu.

Un fapt curios despre roșie este că, atunci când este zdrobită sau gătită, precum și gătită cu ulei, absorbția licopenului în organismul nostru este îmbunătățită considerabil .

Comentarii: