REVIEW

Ce trebuie şi ştii despre tomograf şi RMN: Când trebuie să faci asemenea investigaţii şi ce riscuri există

csid.ro

Intre computerul tomograf si rezonanta magnetica nucleara exista cateva diferente importante, desi ambele au aceeasi sarcina: confirma prezenta bolilor si leziunilor.

Ce este tomografia computerizata (CT)

Tomografia computerizata (CT) a fost dezvoltata in anii 1970. Aceasta este o metoda iradianta, care foloseste raze X. Scanarea CT functioneaza pe acelasi principiu ca si cel al radiografiei, unde radiatiile ofera imagini ale zonei vizate.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicului: Care sunt cauzele vertijului şi ce trebuie să faci dacă te confrunţi cu ameţeala

Ce avantaje are

Tomografia este utila in vizualizarea tesuturilor moi, plamanilor si identificarea tumorilor si cancerului. Furnizeaza informatii importante si despre sistemul osos, fiind eficienta in diagnosticarea afectiunilor coloanei vertebrale si ale vertebrelor. Totodata, este utila si in examinarea creierului, pieptului si intestinelor, in diagnosticarea unor boli cronice, precum cancer pulmonar, fibroza, pneumonie si emfizem. In prezent, prin aceasta tehnica se pot scana si organe mai mici si mai delicate, cu o acuratete completa. Scanarea computerizata dureaza de regula doar cateva minute, timpul putand creste in functie de partea corpului care urmeaza sa fie scanata.

Ce riscuri implica

Tomografia computerizata (CT) poate provoca uneori reactii alergice si afecta rinichii, in special, la persoanele care sufera de diabet sau de boli renale. Uneori, in special in evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de iod, care se excreta la nivel renal. Tehnica nu este recomandata in sarcina si este contraindicata pacientilor cu insuficienta renala si celor cu reactii alergice la substanta de contrast.

Ce este rezonanta magnetica nucleara (RMN)

Rezonanta magnetica nucleara este o metoda neiradianta, care foloseste un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru obtinerea unor imagini foarte detaliate ale tesutului- tinta. Pentru ca permite o localizare precisa a leziunilor, rezonanta magnetica nucleara este foarte utila in planificarea interventiilor chirurgicale. Desi este mai costisitoare decat celelalte investigatii imagistice, ofera un diagnostic cu exactitate. Rezonanta magnetica nucleara este utila in vizualizarea tesuturilor moi, cum sunt tendoanele si ligamentele.

Este, de asemenea, folosita la identificarea anumitor tulburari neurologice si cancerului. RMN-ul este cel mai bun in diagnosticarea bolilor neurologice si a tesutului maduvei spinarii, cum ar fi scleroza multipla, leziuni cerebrale, hemoragii si tumori cerebrale. Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare si mamografiei, medicul poate recomanda efectuarea rezonantei magnetice nucleare. Metoda poate face diferenta intre leziuni maligne sau benigne si poate detecta leziuni multifocale.

CITEȘTE ȘI: Condițiile în care RADIOGRAFIILE devin periculoase

Cui nu-i este indicata aceasta investigatie

Printre persoanele carora le este contraindicata aceasta metoda neiradianta se numara cele care au stimulator cardiac, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul partilor moi. Din aceasta categorie mai fac parte si pacientii cu insuficienta renala severa ori cei care au proteze metalice articulare. Nici gravidelor nu le este indicata.

Comentarii: